Congresul american a ridicat plafonul datoriei Statelor Unite până la 7 februarie după ce Camera Reprezentanţilor a adoptat la rândul ei miercuri noapte un text ce evită riscul unui default implicit asupra datoriei publice şi redeschide agenţiile federale închise de la 1 octombrie, informează Reuters şi AFP.

Compromisul prevede ridicarea plafonului datoriei până la 7 februarie, redeschiderea totală până pe 15 ianuarie a agenţiilor federale şi convocarea unei comisii pentru a negocia un buget pentru restul anului 2014.

Votul din Cameră a intervenit la câteva ore după ce Senatul a aprobat proiectul de lege cu o majoritate covârşitoare. Preşedintele Barack Obama a declarat mai înainte că va promulga legea imediat.

Aleşii Camerei au votat cu 285 de voturi contra 144 în favoarea textului adoptat cu puţin timp înainte de Senat şi care va redeschide de asemenea întregul guvern federal, parţial închis de la 1 octombrie.

Grupul democrat din Cameră a susţinut în unanimitate măsura cu sprijinul unui număr de aleşi republicani. Cu toate acestea, aproape două treimi din republicani au votat împotriva textului, subliniind disensiunile profunde din interiorul partidului preşedintelui Camerei John Boehner .

Votul final din Congres, de miercuri noapte,  la doar câteva ore până la termenul limită stabilit de Trezoreria SUA pentru a ridica limita legală cu privire la datoria publică, încheie câteva săptămâni istovitoare de luptă politică.