ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Scriitorii Ana Blandiana şi Dan Sociu şi teatrologul George Banu s-au numărat printre câştigătorii celei de-a opta gale a premiilor Observator cultural, care a avut loc luni seară, la Teatrul Odeon din Capitală.

La gala Observator cultural au fost acordate opt premii la şase categorii, în valoare de 2.000 de lei fiecare, precum şi premiul "Gheorghe Crăciun" pentru Opera Omnia, în valoare de 6.000 de lei.

La începutul galei s-a ţinut un moment de reculegere în memoria poetului Andrei Bodiu, care a murit pe 3 aprilie, la vârsta de 49 de ani, în urma unui infarct, şi al cărui volum "China - jurnal în doi timpi" a fost nominalizat la categoria "Memorialistică".

Laureaţii celei de-a VIII-a ediţii a Premiilor Observator cultural 2014



Debut



  • Ştefan Baghiu, Spre Sud, la Lăceni (poezie), Cartea Românească

  • Vasile Mihalache, „Noli me tangere“? Despre legitimitate şi autonomie în literatură (teorie literară), Tracus Arte




Critică literară/ Istorie literară / Teorie literară




  • Adriana Babeţi, Amazoanele. O poveste, Polirom





Eseistică/ Publicistică




  • Gabriel Andreescu, Cărturari, opozanţi şi documente. Manipularea Arhivei Securităţii, Polirom


  Memorialistică




  • Ştefan Agopian, Scriitor în comunism (nişte amintiri), Polirom

  • Ana Blandiana, Fals tratat de manipulare, Humanitas


Poezie





  • Dan Sociu, Vino cu mine ştiu exact unde mergem, Tracus Arte





Proză



  • Adrian Schiop, Soldaţii. Poveste din Ferentari, Polirom



Premiul „Gheorghe Crăciun“ pentru Opera Omnia





  • George Banu



Fiecare scriitor premiat a primit un premiu in valoare de 2.000 de lei. Premiul „Gheorghe Crăciun“ pentru Opera Omnia a fost în valoare de 6.000 de lei. Din juriul celei de-a VIII-a ediţii au făcut parte: Carmen Muşat (preşedinta juriului), Paul Cernat, Adina Diniţoiu, Adrian Lăcătuş, Antonio Patraş, Iulia Popovici şi Claudiu Turcuş. Trofeele oferite laureaţilor au fost realizate de Elena Dumitrescu, sculptor.

În cadrul Galei, au fost omagiat traducătorul Bogdan Ghiu (laudatio – Cezar Gheorghe), căruia i s-a oferit un trofeu realizat de Elena Lot Vlad.