ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul membru al Comitetului de Politici de Apărare condus de secretarul american al Apărării, Robert Gates, Robert Kaplan, unul dintre cei mai importanți analiști de politică externă din lume, și-a lansat la București cartea "Răzbunarea geografiei. Ce ne spune harta despre conflictele viitoare și lupta împotriva destinului", eveniment la care au participat, printre alții, ministrul de Externe Titus Corlățean, ori directorul SIE, Teodor Meleșcanu.

Kaplan susține că, în următorii ani, Rusia își va baza influența pe acțiuni economice subversive și că România ar trebui să devină un nod economic regional, precum statul Singapore în Asia.
Presupun că Putin, fiind un ofițer de informații, nu un funcționar plicticos, știe că articolul 5 din Tratatul NATO protejează membrii NATO împotrivă unei invazii terestre, dar nu protejează împotriva acțiunilor subversive, împotriva serviciilor de informații, împotriva imperialismului prin intermediul companii energetice, mai degrabă decât prin intermediul Armatei Roșii.

De aceea, cred că provocarea strategică pentru România și vecinii săi este să se protejeze nu împotriva unei acțiuni imediate a Rusiei, ci împotriva unei acțiuni subversive lente în următorii cinci ani.

UE este în al șaselea sau al șaptelea an (...) al unei crize economice endemice cu un nivel foarte ridicat al șomajului și criza economică a UE a dus la pierderea influenței sale în estul și centrul Europei, iar Rusia nu mai e slabă și haotică. E condusă de un lider foarte inteligent și capabil, care gândește în termeni de geografie și de hărți.

Cred că președintele rus vrea o zonă-tampon tradițională în Europa Centrală și de Est și în Caucaz. Nu vrea să refacă Pactul de la Varșovia, acela a fost un demers foarte costisitor și de aceea s-a și prăbușit Uniunea Sovietică.

România este, într-un fel, binecuvântată din punct de vedere geografic. Are Delta Dunării, accesul pe Dunăre către Europa Centrală, are, comparativ cu vecinii săi, rezerve enorme de energie, de resurse minerale strategice, metale, hidrocarburi (...). Provocarea pentru România este să construiască instituții solide (...) care să facă din România un spațiu dezirabil pentru afaceri și pentru investiții din partea statelor occidentale.

România să utilizeze exemplul statului Singapore, combinat cu resursele sale naturale și cu accesul sau la Dunăre, poate fi un pol de stabilitate și un spațiu pentru dezvoltat afaceri în secolul XXI.