ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Într-o postare pe pagina personală de Facebook, prilejuită de sărbătorirea Zilei Independenție Republicii Moldova, Anatol Șalaru, președinte executiv al Partidului Unității Naționale, scoate în evidență artificialitatea statului de dincolo de Prut și cataloghează evenimentele de ieri, 26 august, drept „grotesc de ridicole”. 
 
„Astăzi eu nu voi sărbători! Pentru mine, ca pentru toți românii, ziua independenței este 9 Mai, ziua în care România și-a declarat independența. (…) Ceea ce s-a întâmplat ieri în PMAN, în ajunul sărbatoririi independenței, nu este doar tragic ci este, în primul rând, grotesc de ridicol. În fapt, evenimentele de ieri sunt o imagine perfectă a ceea ce a ajuns astăzi Republica Moldova: un stat delegitimat, un stat eșuat, un teatru de război între clanurile oligarhice , război care se duce prin elemente proxi, prin interpuși. Asta în timp ce tinerii unioniști sunt blocați pe frontiera româno-română!(…) După 27 de ani nu suntem nici țară, nici independenți și nici nu vom deveni, pentru că locul nostru nu este în zisa ”independență” ci în interiorul României căreia îi aparținem”, scrie Anatol Șalaru pe pagina sa de Facebook. 
 
La 27 august 2018, Republica Moldova marchează 27 de ani de la proclamarea independenței. De la primele ore ale dimineții, forțele de ordine au evacuat protestatarii din fața monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt și au limitat accesul în zonă. Protestatarii au fost izolați de cordoane ale poliției pentru ca să nu împiedice oficialii și demnitarii de stat să depună flori la monumentului lui Ștefan cel Mare. Șeful statului, premierul și președintele Parlamentului au refuzat să răspundă la întrebările jurnaliștilor și au fugit, la propriu, de presă. Exemplul acestora a fost urmat de miniștri și deputați. Ziarul de Gardă propune o retrospectivă foto a zilei, în 27 de imagini care vorbesc de la sine despre atmosfera de la Chișinău, unde pe 1 septembrie este așteptată o manifestare unionistă de proporții în Piața Marii Adunări Naționale.