ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Andrei Făgărășanul este noul ierarh titular episcop al Episcopiei Covasnei și Harghitei, după ce a fost întronizat duminică, 15 februarie, în Catedrala episcopală din Miercurea Ciuc.

Saptamanile indragostitilor: 2-15 februarie. Toate ofertele

Noul episcop al Episcopiei Covasnei și Harghitei s-a născut la 22 noiembrie 1967, în localitatea Chețani, județul Mureș.

În ședința din 5-6 februarie 2015, Sfântul Sinod l-a ales prin vot secret pe Andrei Făgărășanul în scaunul vacant de episcop al Episcopiei Covasnei și Harghitei, cu 38 de voturi din 45 de voturi valid exprimate.

Mitropolitul Ardealului, Laurenţiu Streza, consideră că misiunea noului episcop ortodox este foarte importantă, în contextul în care credincioşii pe care îi va păstori trăiesc într-o zonă multietnică şi este necesar să continue activitatea misionară a predecesorului său.

"Zona aceasta a fost luată în atenţie de mult de către biserica noastră, pentru că în partea aceasta populaţia românească este minoritară faţă de celelalte naţionalităţi conlocuitoare. A rânduit bunul Dumnezeu ca un ucenic al Înalt Prea Sfinţitului Ioan, Prea Sfinţitul Andrei Moldovan astăzi să îşi schimbe numele din Făgărăşanu în Episcop al Covasnei şi Harghitei", a spus Laurenţiu Streza.

Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, adresat cu ocazia întronizării Preasfinţitului Părinte Andrei Moldovan ca Episcop al Covasnei şi Harghitei:


 "Preasfințite Părinte Episcop Andrei,


La solicitarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Laurențiu al Ardealului, vă adresăm cuvânt de binecuvântare pentru noua misiune pastorală pe care o începeţi astăzi.


Prin lucrarea harului Preasfântului Duh, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române v-a încredinţat spre păstorire poporul dreptcredincios din tânăra şi dinamica Episcopie a Covasnei şi Harghitei, aflată într-o zonă a României în care românii ortodocşi sunt minoritari, iar lucrarea pastorală arhierească este în acelaşi timp necesară şi anevoioasă.


În acest sens, marea demnitate şi responsabilitate de a mărturisi şi sluji, prin cuvânt şi faptă, prezenţa şi lucrarea Domnului Iisus Hristos, Marele-Preot sau Arhiereul veşnic, în Biserica Sa, trebuie împlinită lucrând „cu timp şi fără timp” pentru întărirea comuniunii ortodoxe şi româneşti în acest ţinut străbun,unind viaţa spirituală cu misiunea pastorală, iar pacea interetnică şi interconfesională cu dragostea de Ţară şi Neam!


Mărturisitor şi slujitor al Evangheliei iubirii milostive a lui Hristos, înaintașul Preasfinţiei Voastre în această demnitate, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, acum Mitropolitul Banatului, a păstorit cu multă înţelepciune şi râvnă duhovniceascăEpiscopia Covasnei şi Harghitei, pe care a ctitorit-o şi a consolidat-oprin creşterea numărului unităţilor bisericeşti (parohii şi mănăstiri), prin edificarea de noi lăcaşuri de cult şi restaurarea celor vechi, prin intensificarea vieţii parohiale şi monahale, a activităţii educative, cultural-religioase şi social-filantropice.


Astăzi, cu binecuvântarea lui Dumnezeu, sărbătorim cu multă bucurie, împreună cu întreaga Biserică Ortodoxă Română, dar mai ales cu clerul şi credincioşii din această eparhie, întronizarea Preasfinţiei Voastre ca nou Episcop al Covasnei şi Harghitei.


Calităţile teologice, duhovniceşti şi pastorale deosebite, pe care le-aţi dovedit în slujirea de Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului,ne îndreptăţesc să avem speranţa că slujirea de chiriarh pe care o începeţi astăzi va fi o lucrare rodnică, binecuvântată de Dumnezeu şi folositoare Bisericii şi Neamului românesc.


De aceea, ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos, „Păstorul Cel Bun” (Ioan 10, 11) şi „Arhiereul mărturisirii noastre” (Evrei 3, 1) să vă dăruiască mult ajutor în slujirea pastorală şi socială ca Episcop ortodox român al Covasnei şi Harghitei, spre a conduce pe cale mântuirii clerul, monahii şi credincioşii ortodocşi români din această eparhie cu o vocaţie deosebită în păstrarea credinţei ortodoxe şi a convieţuirii paşnice cu alte etnii şi confesiuni. Pentru a împlini această lucrare sunt foarte necesare consultarea şi cooperarea cu Mitropolitul Ardealului, cu ierarhii ortodocşi români din Transilvania şi cu Patriarhia Română, în luarea de hotărâri majore pastorale, sociale şi patriotice.


Acum, la începutul slujirii chiriarhale a Preasfinţiei Voastre, vă încredinţăm, Preasfințite Părinte Andrei, de sprijinul nostru personal şi al ierarhilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în lucrarea sfântă la care aţi fost chemat, spre slava Preasfintei Treimi, binele Bisericii noastre, demnitatea şi unitatea poporului român!


Cu părintească binecuvântare şi frăţească dragoste în Hristos,


 DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române"