ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul a aprobat unele dintre revendicările angajaților din Sănătate, iar la sediul Ministerului Sănătăţii a fost semnat Contractul colectiv de muncă la nivel de sector, astfel că Federația Sanitas a amânat greva generală programată joi, potrivit declarațiilor președintelui Leonard Bărăscu.

La rândul său, ministrul Eugen Nicolăescu a afirmat că revendicările Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate au fost îndeplinite sau sunt în curs de rezolvare, referindu-se la deblocarea a 1.124 de posturi din sistemul sanitar, promovarea unui amendament la OUG 103/2013 privind plata dublă pentru zilele de sâmbătă, duminică şi sărbătorile legale lucrate şi suplimentarea bugetului Ministerului cu 200 milioane de lei pentru plata arieratelor din sistem şi pentru cheltuieli de funcţionare a unităţilor medicale. De asemenea, bugetul Ministerului Sănătăţii a fost suplimentat cu 200 milioane lei din Fondul de rezervă al Guvernului, sumă care va fi transferată Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pentru plata arieratelor din sistem, astfel încât anul 2013 să se încheie fără datorii, cât şi pentru cheltuielile de funcţionare ale unităţilor medicale.

Pe de altă parte, prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, susține că greva este amânată până la aprobarea de către Ministerul Muncii a Contractului colectiv la nivel de sector, care îi vizează pe toţi cei 221.000 de angajaţi din sistemul sanitar.

Principalele revendicări ale angajaților din Sănătate, înainte de declanșarea conflictului de muncă:

  • minimum 6% din PIB pentru Sănătate,

  • o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat,

  • o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate,

  • apărarea demniţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi,

  • organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi,

  • consultarea reală a Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate.