ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Reprezentanții Uniunii Sindicale Sanitas Bucureşti au anunțat luni seară că resping categoric ideea "transformării spitalelor în SRL-uri, asociaţii şi fundaţii", că vor continua mişcările de p.rotest, că solicită demisia ministrului Sănătăţii și că, la sfârșitul lunii noiembrie vor declanșa greva generală în sistemul medical dacă nu se va ține cont de revendicărilor lor.
Reprezentanţii Federaţiei Sanitas din România au respins categoric ideea transformării spitalelor în SRL-uri, asociaţii şi fundaţii, motivând că acest lucru ar duce la o privatizare mascată a unităţilor sanitare. Pe lângă alte argumente, ministrul Sănătăţii a afirmat că prezenta lege trebuie schimbată, fiind o ”lege comunistă”, cu toate că a intrat în vigoare în mandatul precedent al domnului Nicolăescu.

În aceste condiţii, Federaţia Sanitas din România va continua mişcările de protest, urmând a scoate în stradă, în 2 noiembrie, toate categoriile de personal medical şi ia în considerare organizarea grevei generale la sfârşitul lunii noiembrie, grevă pe care, surprinzător, domnul ministru a afirmat că şi-o doreşte. Pe lângă revendicările de până acum ale Sanitas se mai adaugă una: demisia actualului ministru al Sănătăţii.

De partea cealaltă, Ministerul Sănătății afirmă că nu va stopa dialogul cu sindicaliștii.
La proiectul privind statutul spitalelor s-au făcut referiri la mai multe aspecte, care să asigure buna funcţionare a acestora. De asemenea, s-au evidenţiat avantajele şi dezavantajele proiectelor, precum şi faptul că o nouă lege de salarizare a personalului medical nu exclude proiectul pilot iniţiat de minister. Cele două părţi sunt de acord cu privire la necesitatea continuării dialogului şi identificării soluţiilor optime.

Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae, a anunțat că marșul de protest din data de 2 noiembrie va avea loc potrivit planurilor inițiale.
Această coaliţie nu este împotriva cuiva. Discuţiile continuă şi acţiunile de protest anunţate, la fel. Adică în 2 noiembrie între orele 11.00 şi 13.00, vom avea un marş pe traseul Parlament - Ministerul Finanţelor - Guvern. Avem deja 57.000 de semnături pentru grevă, dar nu anunţăm încă data. Le facem pe rând, în funcţie de rezultatele negocierilor.

Principalele revendicări ale angajaților din Sănătate:

  • minimum 6% din PIB pentru Sănătate,

  • o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat,

  • o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate,

  • apărarea demniţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi,

  • organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi,

  • consultarea reală a Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate.


Ministerul Sănătății a anunțat că nu va renunța la proiectul potrivit căruia spitalele vor fi împărţite în două categorii: de interes naţional - spitalele regionale şi cele de urgenţă - şi de interes local - spitalele municipale şi orăşeneşti. Spitalele-pilot de interes local se pot reorganiza, la iniţiativa instituţiei care are în responsabilitate managementul spitalului, şi ca asociaţii sau fundaţii medicale, persoane juridice de drept privat fără scop patrimonial, care urmăresc desfăşurarea unor activităţi de furnizare de servicii medicale de interes general sau în interesul unor colectivităţi.
Vorbim despre un proiect privind creşterea veniturilor medicilor, prin care urmărim creşterea veniturilor acestora, dar şi reducerea exodului, pornind de la principiul fundamental din sănătate, respectiv acela că singurii care aduc bani în sistem sunt doctorii. Potrivit noului proiect, medicul va fi obligat să opteze dacă lucrează cu normă întreagă, respectiv şapte ore, în spitalul public. În cazul în care a optat să lucreze în spitalul public cu normă întreagă, atunci în aceeaşi unitate sanitară va putea lucra peste programul de lucru, în sistem privat.

Între 14-16 octombrie, aproximativ 200.000 de angajați din Sănătate s-au aflat în grevă japoneză, iar prim-vicepreședintele Federației Sanitas, Marius Sepi a insistat că este nevoie de o lege a salarizării pentru întreg personalul medical.
Noi dorim ca procentul din PIB alocat Sănătății să crească la 6% până în 2016, cu o majorare graduală în fiecare an. De asemenea, cerem să fie elaborată o Lege a salarizării pentru întreg personalul medical, de la medici și asistente, până la infirmiere și biochimiști.

Noi nu dorim privatizarea mascată a spitalelor din România. În documentele Ministerului Sănătății, privitoare la reorganizarea unităților spitalicești, trebuie să existe clar o prevedere care să consfințească proprietatea statului asupra spitalelor publice din România.

Cu toate acestea, ministrul Eugen Nicolăescu a afirmat în repetate rânduri că medicii nu vor mai avea statut de bugetari, că vor putea să îşi negocieze salariul în afara grilei de salarizare şi că vor avea trei alternative pentru a-şi exercita meseria. De asemenea, pentru eficientizarea sistemului de sănătate, conducerea MS a hotărât creşterea fondurilor alocate ambulatoriului de specialitate cu 50%, pentru a cointeresa medicii din ambulator să dea consultaţii la cât mai mulţi pacienţi şi astfel, ambulatoriul să reprezinte un filtru eficient pentru internările nejustificate în cazurile care pot fi tratate în afara spitalului.
Vrem să schimbăm modalitatea de funcţionare a spitalelor, astfel încât personalul medical să nu mai aibă statut bugetar, să aşezăm locul medicului acolo unde trebuie. Să stabilim pentru un medic trei posibilităţi de exercitare a profesiei.

Un medic ar putea să fie angajatul exclusiv al spitalului, dar pentru asta trebuie să-şi negocieze un anumit salariu, în afara grilei bugetare, un nivel de salariu care să-l motiveze. O altă posibilitate: eventual să creăm secţii sau cabinete private în acel spital unde medicul poate da o consultaţie contra cost, o parte din bani urmând să revină medicului, alta spitalului. A treia posibilitate: să lucreze part time la un spital, pentru restul se poate duce unde vrea. Facem un sistem informatic pentru a nu plimba pacienţii.

Propunerea ca medicii să fie excluşi din categoria bugetarilor a fost promovată în ultimul an de Colegiul Medicilor din România și de consilierul guvernamental Vasile Cepoi, cel care a elaborat proiectul noii legi a sănătăţii. Cel mai recent raport al Societăţii Academice din România recomandă aceeaşi măsură, în vederea liberalizării profesiei medicale.