ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Agenţia Naţională de Securitate (NSA) a SUA ar fi interceptat telefonul mobil al cancelarului german Angela Merkel mai bine de zece ani, a scris sâmbătă revista germană Der Spiegel.

Potrivit Der Spiegel, publicaţia deţine documente secrete aparţinând NSA ce dovedesc că numărul telefonului mobil al Angelei Merkel s-a aflat pe o listă specială a unei unităţi NSA - Special Collection Service (SCS) - începând din 2002, când Angela Merkel nu era cancelar al Germaniei.

Conform documentelor secrete, o staţie de interceptare amplasată în ambasada americană din Berlin a fost responsabilă de monitorizarea comunicaţiilor. Cu toate acestea, din documente nu reiese clar dacă conversaţiile telefonice au fost înregistrate sau a fost vorba mai degrabă de o inventariere a contactelor lui Merkel.

Der Spiegel a scris că Angela Merkel l-a sunat pe preşedintele american Barack Obama pentru a obţine clarificări din partea acestuia de îndată ce a aflat despre activităţile de spionaj miercuri. În context, şeful de la Casa Albă şi-ar fi cerut scuze, susţinând că nu a fost la curent cu acest lucru, potrivit aceleiaşi surse.

Publicaţia britanică The Guardian a relatat joi, citând un memo confidenţial  făcut public  de fostul colaborator al agenţiei secrete Edward Snowden, că NSA a monitorizat apelurile telefonice a 35 de lideri mondiali. Peste 200 de numere, inclusiv cele ale celor 35 de conducători mondiali, care nu au fost nominalizaţi, au fost puse la dispoziţie de un oficial guvernamental american  neprecizat.

Mii de persoane au demonstrate sâmbătă  la Washington împotriva programului de monitorizare al Agenţiei de Securitate Naţionale (NSA), afișând mesaje precum  ”Opriţi spionajul în masă”, ”Închideţi Big Brother”, ”Nu ne mai supravegheați”, ori ”Opriți spionajul”.

Manifestanţii au transmis Congresului și o petiţie, semnată pe internet de peste 575.000 de persoane, prin care solicită eliminarea”oricăror urme de îndoială cu privire la amploarea programelor de spionaj ale NSA” și ”stoparea minciunilor”.