Statisticile arată că anxietatea este printre primele boli ale secolului în care trăim peste tot în lume. În SUA, peste 40 de milioane de oameni suferă de anxietate cronică.

Stările de anxietate sunt perfect normale atunci când acestea sunt motivate. Frica este motivată atunci când există o realitate care reprezintă o amenințare pentru noi sau o sursă de emoții puternice, cum ar fi un divorț, un examen, o întâlnire în care ne-am pus așteptări și mize mari. Ele ne ajută, ne alertează în fața pericolelor și ne permit să ne ridicăm, să ne adunam resursele și eforturile fizice și psiho-emoționale si ne dau ”forța” de a ne lupta cu provocările și greutățile vieții.

Atunci însă când acestea apar fără a avea un motiv cert, ci doar provocate de situații imaginare (sindromul drobului de sare), sau atunci când anxietatea dă naștere unor gânduri nedorite în timpul nopții împiedicându-ne să avem un somn odihnitor, atunci, anxietatea devine o problemă.
Incapacitatea de a-și controla gândurile în situațiile din timpul zilei poate fi un motiv de stres pentru unii oameni. Anxietatea se poate manifesta în mai multe feluri: sub formă de atacuri de panică, ca dereglare generală de anxietate sau ca tulburare compulsiv-obsesivă.

Atacurile de anxietate provoaca epuizare, amețeală, ceea ce îngreunează mult puterea de concentrare a persoanei. Alte simptome ale anxietății mai sunt: oboseala, îngrijorarea constantă și lipsa de relaxare, episoade mai lungi sau mai scurte de depresie, tensiune musculară, insomnie, dureri abdominale, durere în coșul pieptului, puls mărit sau neregulat, aritmii, transpirație, dureri de cap, de ceafă, diaree.

În cazul unei dereglări generale de anxietate, vorbim de anumite gânduri care ”rămân în cap” și care fac ca somnul odihnitor să fie doar un basm. În acest caz, persoana primește anumite gânduri care nu sunt neapărat rele, cum ar fi amintiri din timpul zilei sau din alte zile, scenarii de viitor sau chiar melodii ale unor cântece cu refrene care s-au ”înțepenit” pur și simplu în minte.

Tulburarea obsesiv-compulsivă dă naștere și ea unor gânduri nedorite care încep să obsedeze persoana afectată de anxietate.
Psihologii spun că în cazul ultimei afecțiuni, gândurile apar în minte fără să vrem pentru că minții îi este teamă că le vom uita.

De aceea, una din metodele cele mai bune pentru a scăpa de anxietate este păstrarea unui jurnal în care să se noteze gândurile care dau naștere conflictelor din minte. Un alt mod de a scăpa de anxietate este de a asculta muzică relaxantă: cea clasică sau instrumentală este foarte bună. Exercițiile fizice sunt o metodă recomandată de majoritatea specialiștilor.

Mișcarea fizică este o distragere a atenției foarte eficiente de la dificultătile vieții. Majoritatea medicilor recomandă 30-40 de minute de orice tip de sport sau mișcare care ajută la cresterea ritmului cardiac. Plimbările în liniște în parc sau într-o zonă de natură pot fi foarte folositoare. Psihologii mai recomandă și activitățile care țin mintea ocupată cum ar fi lucrări de artă, lucruri hand-made, împletit, chiar și exerciții la matematică sau de logică. Fiecare va alege ceea ce i se potrivește și lucrurile la care are acces fizic, financiar. Toate persoanele anxioase, însă, indiferent de sex sau venitul lunar, trebuie să își îmbunătățească stilul de viață prin rostirea unor afirmații pozitive, prin acceptarea lucrurilor mai puțin plăcute și lăsarea lor în afara controlului propriu.
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews