ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Artiștii iau poziție față de violențele din Fâșia Gaza, cărora le cad victime civili palestinieni. Numeroase personalităţi spaniole, printre care actorii Penelope Cruz, Javier Bardem şi regizorul Pedro Almodovar, au semnat o scrisoare-apel în care cer oprirea ofensivei israeliene în Gaza, acțiune pe care o numesc ”un genocid”. Semnatarii apelului acuză Israelul de noul val de violențe din Orientul Mijlociu, cu armata ”care continuă să avanseze în teritoriile palestiniene și să ocupe și chiar să restabilească granițele din 1967”.

În scrisoarea deschisă publicată marți și semnată de actori, regizori, muzicieni și scriitori spanioli, operațiunea israeliană din Gaza, în care până acum au murit peste 1.100 de palestinieni, este numită un ”genocid”.

Printre semnatarii scrisorii se numără, alături de nume sonore în cinemnatografia spaniolă precum Penelope Cruz, Javier Bardem și Pedro Almodovar, regizorii Montxo Armendariz şi Benito Zambrano, actorii Lola Herrera, Eduardo Noriega şi Rosa Maria Sarda, dar şi muzicienii Amaral şi Nacho Campillo.

Textul invită Uniunea Europeană ”să condamne bombardamentele prin aer, pe pământ și prin mare împotriva populației civile palestiniene”și cere încetarea focului de către armata israeliană şi "încetarea asediului, pe care Fâşia Gaza îl trăieşte de mai bine de un deceniu".

"Fâşia Gaza trece prin clipe îngrozitoare în aceste zile, asediată şi atacată terestru, maritim şi aerian. Casele palestinienilor sunt distruse, li se refuză apa, electricitatea şi libera circulaţie în spitalele şi şcolile lor, în timp ce comunitatea internaţională nu face nimic", se spune în apelul spaniolilor.

Aproximativ 1.100 de palestinieni şi 56 de israelieni au murit în urma bombardamentelor în Fâşia Gaza, potrivit celui mai recent raport dat publicităţii.

Javier Bardem, care a obţinut premiul Oscar în 2008, pentru rolul din "Nu există ţară pentru bătrâni/ No country for old men", regizat de fraţii Coen, este cunoscut ca fiind un activist politic.