ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Aproximativ 50.000 de creştini din Siria, care consideră că ”scopul teroriştilor este de a elimina cu totul prezenţa lor” de pe pământul sirian, intenționează să solicite cetăţenie rusă, potrivit unui al Ministerului rus de Externe, citat de RIA Novosti și Agerpres.

Aceștia acuză Occidentul că îi susține pe insurgenți și adaugă faptul că nu se îndoiesc de armata şi guvernul sirian, dar ”se tem de o conspiraţie a Occidentului şi de fanaticii pătrunşi de ură, care duc un război brutal împotriva Siriei”.
Întrucât legislaţia siriană permite dubla cetăţenie, alegerea noastră este de a solicita cetăţenia Federaţiei Ruse, dacă este posibil. Obţinerea acesteia ar fi o onoare pentru fiecare creştin sirian, care doreşte s-o primească.

Din cele aproximativ 50.000 de persoane - medici, ingineri, avocaţi, oameni de afaceri - gata să semneze acest apel, nimeni nu doreşte să îşi părăsească casa. Avem toate cele necesare, nu avem nevoie de bani.

Conflictul între regimul sirian şi opoziţia armată, în rândurile căreia acţionează grupări radicale islamiste, continuă din martie 2011, şi s-a soldat până în prezent circa 100.000 de victime, potrivit datelor ONU.

De asemenea, comunitatea creștină din Siria, care se cifrează la aproximativ 10% din populație, a fost supusă în numeroase rânduri unor aspre persecuții. Mai mult de 60 de lăcaşuri sfinte ale creştinătăţii au fost distruse în cei peste doi ani de război în Siria, în special la Homs, Alep şi Maaloula, iar o jumătate de milion de creştini au fugit deja din ţară, au indicat reprezentanţi ai unei delegaţii a clericilor aflată zilele acestea la Moscova, pentru a trage un semnal de alarmă în legătură cu soarta creştinilor în această ţară.

Din cei aproximativ 2,5 milioane de creștini din Siria, aproximativ 2 milioane sunt ortodocși, iar restul catolici (aproximaitv 400.000) și protestanți.

În luna ianuarie a acestui an, organizația nonprofit Open Doors, dedicată ajutorării creștinilor persecutați, a clasat Siria pe locul 11 într-o ierarhie a celor mai dificile locuri din lume pentru a fi creștin.