ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Consiliul Concurenței confirmă că a autorizat tranzacția prin care Al Dahra Agriculture LLC din Emiratele Arabe Unite a preluat compania Agricost SA Brăila, controlată de Constantin Duluțe. Prețul tranzacției se cifrează în jurul a 200 milioane de euro. 
 
Agricost SA are în concesiune de la statul român 56.000 de hectare de teren agricol în Insula Mare a Brăilei până în anul 2032, activitatea sa principală fiind cultivarea și comercializarea cerealelor, plantelor leguminoase și a plantelor producătoare de semințe oleaginoase. Arabii vor prelua nu doar o suprafață uriașă de teren ci și sprijinul acordat de Uniunea Europeană, Duluțe fiind cel mai subvenționat agricultor român, potrivit Cotidianul. În 2017, Agricost a încasat de la APIA 9,4 milioane de euro subvenții agricole pe suprafață, la care se vor adăuga sprijinul financiar aferent Măsurii 13 – Zone defavorizate, precum și plata sprijinului cuplat în sectorul vegetal pentru suprafețele cultivate anul trecut cu lucernă și soia. Asta înseamnă în jur de 17 milioane de euro, același nivel al subvențiilor din 2016.
 
Oamenii de afaceri arabi nu au ratat în ultimii ani nicio ocazie de a arăta că văd în România un potențial principal furnizor de produse agricole pentru piața arabă, fiind dispuși să investească sume mari într-un astfel de proiect. Viitorul proprietar al Agricost, Sheik Zayed bin Sultan Al Nahyan, a fost de mai multe ori ministru și chiar prim-ministru al Emiratelor Arabe Unite și este emir al Abu Dhabi. Deține o diplomă de licență în științe politice și administrație de afaceri și este președinte de onoare al clubului de fotbal Al Jazeera.