ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Suedia se confruntă de câteva zile cu zeci de incendii de pădure necontrolate, 25.000 de hectare fiind pârjolite sau continuând să ardă. Mai multe localități mici din zonele amenințate au fost evacuate. Evoluția situației a determinat MAE să lanseze un avertisment de călătorie: „Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Suedia că există mai multe incendii majore de pădure. Sunt afectate regiunile Dalarna, Jämtland și Gävleborg (nordul și centrul Suediei). În unele localități, autoritățile au organizat evacuări parțiale”.
 
De asemenea, pe tot teritoriul suedez există un risc crescut de incendiu în păduri și este interzisă orice fel de activitate care poate genera foc deschis.
 
Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Stockholm, iar cei care are se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Regatul Suediei: +46736985463. 
 
Țările din nordul Europei sunt afectate în ultimele zile de un val neobișnuit de căldură. Claire Nullis, purtător de cuvânt al Organizației Meteorologice Mondiale, a declarat într-o conferință de presă că temperaturile înregistrate în țările scandinave au depășit cu până la zece grade Celsius valorile obișnuite pentru această perioadă a anului. „Chiar și la latitudini apropiate de cercul polar temperaturile au depășit în ultimele zile 30 de grade Celsius”, a afirmat Nullis, preluată de presa internațională. Purtătorul de cuvânt a dat ca exemplu Laponia, un loc caracterizat de prezența zăpezii și a frigului, unde temperatura a atins și 33 de grade Celsius. 
 
Temperaturile extreme vor prelungi seceta cu care aceste țări se confruntă încă din luna mai, „ceea ce poate avea un impact important asupra agriculturii și a riscului de incendii", a mai spus Claire Nullis.