Suedia se confruntă de câteva zile cu zeci de incendii de pădure necontrolate, 25.000 de hectare fiind pârjolite sau continuând să ardă. Mai multe localități mici din zonele amenințate au fost evacuate. Evoluția situației a determinat MAE să lanseze un avertisment de călătorie: „Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Suedia că există mai multe incendii majore de pădure. Sunt afectate regiunile Dalarna, Jämtland și Gävleborg (nordul și centrul Suediei). În unele localități, autoritățile au organizat evacuări parțiale”.
 
De asemenea, pe tot teritoriul suedez există un risc crescut de incendiu în păduri și este interzisă orice fel de activitate care poate genera foc deschis.
 
Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Stockholm, iar cei care are se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Regatul Suediei: +46736985463. 
 
Țările din nordul Europei sunt afectate în ultimele zile de un val neobișnuit de căldură. Claire Nullis, purtător de cuvânt al Organizației Meteorologice Mondiale, a declarat într-o conferință de presă că temperaturile înregistrate în țările scandinave au depășit cu până la zece grade Celsius valorile obișnuite pentru această perioadă a anului. „Chiar și la latitudini apropiate de cercul polar temperaturile au depășit în ultimele zile 30 de grade Celsius”, a afirmat Nullis, preluată de presa internațională. Purtătorul de cuvânt a dat ca exemplu Laponia, un loc caracterizat de prezența zăpezii și a frigului, unde temperatura a atins și 33 de grade Celsius. 
 
Temperaturile extreme vor prelungi seceta cu care aceste țări se confruntă încă din luna mai, „ceea ce poate avea un impact important asupra agriculturii și a riscului de incendii", a mai spus Claire Nullis.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews