ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


 

Lămâile ar putea deveni un produs de lux. Explozia prețurilor la lămâi, nu doar în România, ci în toată Europa are o explicație oficială. Argentina, cel mai mare importator de lămâi din lume, se confruntă cu mari probleme economice, situație care a dus la creșterea prețurilor citricelor.

În România, ca și în celelalte state europene, prețul lămâilor a explodat, ajungând la 15 lei pe un kilogram.Acesta este doar una dintre consecințele problemelor economice pe care le are în prezent cel mai mare exportator de lămâi din lume.

În plus, din cauza frigului din 2013 din Argentina, jumătate din recoltă a fost distrusă. Prin urmare, importatorii as-au văzut puși  în fața unei producții limitate și mult mai scumpe decât până acum. Ei  susțin că de vină pentru această situație este producţia mică din Argentina, care a făcut ca în câteva luni preţul lămâilor să se dubleze în Europa Centrală şi de Est.

A doua economie a Americii de Sud, Argentina, a intrat în faliment, la începutul acestei luni, pentru a doua oară în ultimii 13 ani. Guvernul a transmis că nu îşi poate permite plata sumei de 1,33 mld. dolari şi i-a acuzat pe creditori de folosirea problemelor sale cu datoriile pentru a obţine un profit mare.

Culturile de lămâi din Argentina de anul trecut au fost distruse de îngheţ. Au pierdut aproximativ 50 la sută din cultură. Dacă anul trecut preţul pentru o cutie de 18 kilograme era de 22-24 de euro, anul acesta am ajuns la preţuri de 40 euro pentru cutia de 18 kilograme", declară Rolando Haches, reprezentantul unei companii importatoare.

Preţurile ar putea creşte în continuare până la începutul sezonului rece, când vor apărea şi lămâile din Spania.