ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mai mulţi oameni din comuna Mălureni, judeţul Argeş au furat nisipul şi agregatele aduse de autorităţi pentru a forma diguri de protecţie în caz de inundaţii. Unul dintre ei a adus chiar un excavator cu care a tras materialele până la el în curte, scrie Evenimentul zilei.


Salariaţii de la Apele Române aduseseră materiale de construcţie pe care urmau să le folosească pentru lărgirea albiei unui râu şi construirea unui dig, iar localnicii s-au împărţit în două tabere: românii din sat doreau să ca digul să fie construit cât mai repede pentru a fi protejaţi de ape, în timp ce ţiganii dint-o zonă a satului s-au opus de teamă să nu rămână izolaţi de restul satului.

Problema a fost rezolvată prin furt, sacii de nisip fiind furaţi de către săteni, iar patronul unui magazin a adus chiar un excavator pentru a lua materialele cu care intenţiona să-şi construiască o rampă pentru a descărca mai uşor marfa. Autorităţile estimează că, în caz de inundaţii, circa 400 de gospodării din Mălureni ar putea fi afectate.

Digurile din nisip şi pietriş de aproape doi metri lipsesc cu desă­vârşire. Dacă unii dintre lo­cal­nicii din Păuleasca se plâng că riscă ast­fel să le fie inundate gos­po­dăriile, alţii susţin că trebuie să ia­să pe undeva şi din cauza asta a dispărut nisipul. „Aici trebuie, mai­că, să iasă şi oamenii ăştia, să-şi câş­tige şi ei îmbucătura de zi cu zi. Nu a fost bine cu dig pe aici, tre­buie să iasă lumea pe undeva. E atâtea familii care trebuie să iasă și ei la trai!”, a spus o femeie de etnie rromă. „Ce e pe gârlă, e dezastru! Nu avem pe unde să mai trecem. Ni­sipul l-a luat apa. Vai de capul meu!“, a susţinut un alt localnic.

Adrian Moisescu, reprezentant ABAAV, e convins că la ruperea digului s-a folosit un utilaj: „Cert e că nu mai există diguri. Probabil le-au luat, probabil le-au spart. Cred că au lucrat cu un utilaj, pen­tru că erau foarte înalte. Noi le-am lucrat atât în ziua prece­den­tă debi­telor foarte mari de vineri, cât şi vineri noapte, când am avut anu­mi­te porţiuni unde exista posi­bili­tatea de rupere a digurilor şi am intervenit de  urgenţă. Acolo o să vedeţi Vokswagenuri, Audi. Deci ei circulă prin albia râului şi se duc acasă. Şi probabil au trebuit să iasă, au zis că nu mai vin ape mari, aşa că au rupt digul. Luni (n.r. - azi) avem avertizare de cod portocaliu. Există astfel posibili­ta­tea să iasă pe acolo albia şi atunci o să inunde în aval mai multe ca­se. Exact situaţia de dinainte! Prac­­tic, au distrus digul pe malul drept, deşi puteau să-l distrugă doar pe cel stâng şi să meargă pe par­tea cealaltă, dar le-o fi trebuit şi materialul, nu ştiu, habar n-am! Ce contează e că ce se vede este rupt. Nu se putea rupe un dig atât de mare cu lopata. În zonă e doar un utilaj, al Primăriei Mălureni. Cred că cu utilajul primarului de la Mă­lu­reni a fost rupt digul!“, a declarat Moisescu.