ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei încearcă salvarea vechii bisericuțe din satul Vința, amenințată de creșterea nivelului de apă din bazinul de decantare al exploatației miniere Cupru Min. Dacă procedurile tehnice o permit, aceasta va fi strămutată la Muzeul ASTRA din Sibiu.
 
„Hotărârea a avut loc în urma consultării cu mica comunitate din satul Vința care si-a dat acordul de a fi transferat lăcașul de cult”, a declarat pentru Agenția de Știri Basilica purtătorul de cuvânt al Eparhiei, părintele Oliviu Botoi. El a evidențiat faptul că „situația îngrijorătoare a Bisericii din localitatea Vința, județul Alba, a fost creată de creșterea nivelului de apă din bazinul de decantare al exploatației miniere Cupru Min”.
 
Biserica „Sfântul Arhanghel Mihail” din satul Vința a fost construită în piatră pe locul unei fostei biserici din lemn. Datarea vechimii acesteia nu a putut fi stabilită cu exactitate, dar se apropie de 250 de ani, având în vedere că pe clopotul din turlă este menționat anul 1775. În interiorul bisericii se păstrează încă pictura realizată în 1821, în condiții remarcabile.
 
În prezent se întocmesc documentațiile necesare în vederea realizării acestui process, care indică o serie de proceduri tehnice, iar săptămâna aceasta va avea loc o întâlnire atât cu conducerea muzeului ASTRA cât și cu reprezentanții societății Cupru Min pentru a stabili modul în care se va trece la acțiunea de strămutare a bisericii și de extragere a picturii. Instituția muzeală are specialiști care pot asigura demontarea, transportul și reconstruirea lăcașului de cult.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews