ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Arhiepiscopia Romano-Catolică arată, într-un comunicat de presă, că autorităţile tergiversează de un an şi jumătate materializarea deciziei irevocabile a instanţelor judecătoreşti care prevede demontarea clădirii Cathedral Plaza, construită în apropierea Catedralei mitropolitane "Sfântul Iosif".

"Cathedral Plaza stă în picioare, deşi există decizie irevocabilă de demontare. Se împlinesc 5 ani de la marşul fără precedent din 12 iulie 2009, la care au participat, conform datelor furnizate de Jandarmerie, peste 6.000 de persoane. În acea zi, bisericile româno-catolice din Arhidieceză de Bucureşti au fost închise, că semn de protest faţă de indiferenţă autorităţilor Statului şi faţă de comportamentul incalificabil al acestora vizavi de apetitul mafiei imobiliare de a pune în pericol Catedrala mitropolitană "Sfântul Iosif", monument istoric de importantă naţională şi universală, centru de comuniune al catolicilor din România. De un an şi jumătate există decizie irevocabilă de demontare a clădirii Cathedral Plaza, iar atitudinea reprezentanţilor statului român nu s-a schimbat cu nimic", se arată în comunicatul de presă al Arhiepiscopiei Româno-Catolice.

Potrivit sursei citate, prin decizia nr. 456/23.01.2013 a Curţii de Apel Ploieşti, sentinţa civilă nr. 2520/28.06.2012 a Tribunalului Dâmboviţa a fost confirmată că irevocabilă, astfel încât "construirea fără autorizaţie valabilă" îndreptăţeşte la demolare şi corespunde unui interes public, iar edificarea imobilului de birouri în imediată vecinătate a celor două monumente istorice de valoare naţională şi universală - Catedrala Sf. Iosif şi Palatul Mitropolitan - afectează protecţia acestor lăcaşuri de cult.

"Clădirea ilegală este încă în picioare, iar decizia de desfiinţare nu a fost pusă încă în aplicare de către autorităţile în drept. În acest moment facem încă o dată apel la Preşedintele României, garantul statului de drept, că să intervină pentru aplicarea legii. Intervenţia să este cu atât mai necesară, cu cât Primarul General al Capitalei face demersuri contrare aplicării legii, tergiversând materializarea deciziei irevocabile a instanţelor judecătoreşti. În acest fel, preşedintele ar putea să dea măcar acum un răspuns faptic la scrisoarea primită din partea ARCB în ziua debutului celui de-al doilea mandat al sau în fruntea ţării, scrisoare rămasă fără răspuns, la fel că şi celelalte 19 ce i-au fost adresate în toţi aceşti ani", arată IPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti, în comunicat.