ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Bugetul Pentagonului pe 2014 prevede cheltuieli de 80 de milioane de dolari în baza militară de la Deveselu, deși Armata SUA a cerut Congresului suma de 85 de milioane, potrivit Mediafax. Potrivit declarațiilor de la sfârșitul anului trecut ale ministrului Apărării Naționale, Mircea Dușa, statul român a alocat 8 milioane de lei în 2013 pentru amenajarea bazei de la Deveselu, urmând a aloca bani şi în 2014 şi 2015 pentru această facilitate militară, chiar dacă suma pentru următorii doi ani nu a fost încă stabilită. În 2014 statul român trebuie să realizeze sistemul de supraveghere a bazei, iluminatul şi construirea pavilioanelor în care vor fi cazaţi militarii români.

Lucrările de construcție a bazei de la Deveselu au fost inaugurate de însuși președintele Traian Băsescu, la sfârșitul lunii octombrie a anului trecut.

Compania americană KBR a câștigat licitația, în SUA, pentru construcția bazei militare, iar contractul se cifrează la suma de 134 de milioane de dolari. Potrivit înțelegerii, KBR va muta structura unei clădiri de patru etaje, în care va fi instalat un radar, de pe Coasta de Est a Statelor Unite în România. De asemenea, firma anunţă că va construi în România diverse instalaţii şi infrastructura necesară susţinerii sistemului AEGIS, inclusiv drumuri, clădiri pentru asistenţă, comunicaţii, securitate şi utilităţi.

Lucrările includ construirea instalaţiei de lansarea rachetelor, clădirea pentru radarul Aegis, rezerve de carburant pentru generatoare, clădiri de comandament, stocare şi transmisiuni, construirea zonei de locuit şi crearea de sisteme de securitate fizică (intrări, perimetre).

Amplasarea interceptorilor SM-3 constituie parte componentă a Abordării Adaptive în Etape a sistemului american de apărare împotriva rachetelor balistice în Europa (EPAA). Odată cu operaţionalizarea sa, Baza Militară Deveselu va fi plasată în arhitectura sistemului de apărare antirachetă dezvoltat de NATO, respectiv sub controlul operaţional al Alianţei.

România este prima țară din Europa care va găzdui acest tip de interceptori ai NATO, iar Polonia va fi a doua, în 2018, la Redzikowo.