ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Situația din Grecia se agravează de la o zi la alta, motiv pentru care, scrie presa elenă, premierul Alexis Tsipras a avut o discuție telefonică cu Angela Merkel in care s-a discutat despre convocarea unui summit extraordinar european. Grecia a rămas fără lichidități și riscă intrarea în faliment, in următoarele zile. In paralel, Comisia Europeană amenință cu scoaterea Greciei din UE.
Negocierile dintre Atena și creditorii săi vor fi reluate luni, a informat duminică o sursă guvernamentală elenă, adăugând că premierul grec, Alexis Tsipras, și cancelarul german, Angela Merkel, au avut o discuție telefonică, relatează site-ul investireoggi.it

ntr-o convorbire telefonică între Alexis Tsipras și cancelarul german, cei doi lideri și-au exprimat dorința de a pune bazele unei comunicări stabile pe toată durata negocierilor cu scopul de a ajunge într-un timp iminent la un acord reciproc util", a subliniat sursa citată.

"Pentru accelerarea" tratativelor, Alexis Tsipras a mai discutat cu președintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem. De asemenea, Nikos Houliarakis, reprezentantul Atenei în cadrul "grupului de la Bruxelles", însărcinat cu negocierile dintre Grecia și creditorii săi, i-a telefonat reprezentantului Comisiei Europene Declan Costello. Ei au căzut de acord să țină o teleconferință luni, înainte de reuniunea programată miercuri la Bruxelles.

Aceste discuții succesive au avut loc la două zile după tensiunile dintre ministrul grec de finanțe, Yanis Varoufakis, și cei 18 membri ai zonei euro, apărute cu prilejul unei reuniuni a Eurogrupului, la Riga, în Letonia, care s-a soldat fără niciun rezultat.

În cursul acestei reuniuni, zona euro și-a exprimat "îngrijorarea în legătură cu progresele limitate în discuțiile" dintre Atena și finanțatorii săi.

Creditorii internaționali cer Atenei să introducă "o serie de reforme" pentru a crește veniturile bugetare, în timp ce Grecia refuză să adopte noi măsuri de austeritate.

"Datoria noastră este să îi convingem pe partenerii noștri că acționăm pentru reforme profunde și o politică fiscală rezonabilă. Datoria lor este să părăsească atașamentul steril la memorandumurilor, care a eșuat", a declarat duminică Yanis Varoufakis, jurnalului grec Realnews.