ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Șase asigurări din 100 sunt false, avertizează companiile de asigurări care se confruntă în ultima perioadă cu tot mai multe fraude. Asigurările auto sunt cele mai expuse riscului, iar falsurile sunt atât de bine făcute încât sunt greu de deosebit şi pentru specialişti. Dacă pentru RCA există o bază de date, celelalte tipuri de asigurări sunt greu de verificat. Brokerii spun că primul lucru care ar trebui să dea de gândit este preţul foarte mic.

Majoritatea fraudelor sunt descoperite prea târziu, de obicei, când maşina este implicată într-un accident. Ca să nu cădeţi victimă falsurilor, puteţi verifica poliţa de asigurare obligatorie în baza de date administrată de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor.

„La număr de inmatriculare, de exemplu, B154 RDR, se introduce ziua de astazi, 14 aprilie 2014, și rezultatul căutării ni-l dă asigurat”, spune Andrei Constantinescu, broker de asigurări.

Daca numărul de inmatriculare ar fi greșit sau polița nu ar fi emisă, atunci autovehiculul apare ca nefiind asigurat. În această situaţie, specialiştii recomandă clienţilor să facă o sesizare către Autoritatea de Supravegher Financiară şi apoi să facă plângere la poliţie. Problema este că în cazul celorlalte tipuri de asigurări, în afara RCA, este greu să observi un fals. Aşa că e bine să verifici la compania titulară dacă poliţa are acoperire.

„Fizic e practic imposibil. Hârtia este aceeași. Nu poate decât să-și pună întrebări dacă emitentul nu-i cere copie dupa talon, copie după buletin și daca prețul este foarte mic”, explică Andrei Constantinescu.