ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Codul Rutier a fost schimbat, noile reglementări, promovate prin intermediul Ordonanţei din 29 august, intrând în vigoare începând de duminică, 28 septembrie.

Una dintre cele mai importante modificări este cea care prevede sancţionarea şoferilor care nu transportă copiii în condiţii de deplină siguranţă, pe scaune speciale, amenzile fiind considerabile.

"Patru sau cinci puncte de amendă, care înseamnă, în bani, 360 sau 450 de lei, ţinând cont că un punct de amendă este 90 de lei în prezent. Amenda se reduce la jumătate dacă este plătită pe loc. Practic, noutatea o reprezintă sancţionarea şoferului care transportă copii fără respectarea regulilor de siguranţă. Regulile existau şi până acum - scaun special pentru copiii până în trei ani şi centură de siguranţă pentru cei de până la 12 ani -, însă nu exista posibilitatea de a sancţiona direct şoferul autovehicului", a precizat, pentru MEDIAFAX, şeful Direcţiei Rutiere din Poliţia Română, comisarul şef Florin Brăcea.

De asemenea, şoferii care conduc autoturisme prevăzute prin construcţie cu centuri de siguranţă sunt obligaţi să îi anunţe pe pasageri că au obligaţia legală de a le purta.

O altă mofificare prevede posibilitatea recoltării probelor biologice, în caz de accident, chiar la faţa locului, de către echipajele de pe Ambulanţe.

"Medicul, asistentul medical sau persoana cu pregătire medicală de specialitate din echipajul ambulanţei sau autospecialei aparţinând SMURD, care intervine la evenimentele în legătura cu traficul rutier, poate recolta probe biologice în măsura în care prin aceasta nu se afectează acordarea asistenţei medicale de urgenţă sau de prim ajutor, precum şi în situaţia în care persoana implicată într-un accident de circulaţie refuză transportul de urgenţă la o unitate sanitară sau starea sa de sănătate nu impune acest transport", prevede ordonanţa.

Ordonanţa a reglementat şi modul în care studenţii străini pot obţine permisul de conducere după ce au studiat jumătate de an în ţara noastră.