ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un studiu realizat de Pew Research Center despre atitudinile globale ale oamenilor a reliefat răspunsuri surprinzătoare în ceea ce priveşte viziunea oamenilor asupra a opt subiecte, considerate dispute morale: relaţiile extramaritale, jocurile de noroc, homosexualitatea, avortul, sexul premarital, consumul de alcool, divorţul şi contraceptivele.

Studiul s-a făcut pe 40 117 respondenţi din 40 de ţări, iar datele au fost obţinute în 2013, informează Bussines Insider.

În medie, cel mai imoral comportament este reprezentat de relaţiile extramaritale, întrunind 78% din opţiunile oamenilor. Pe locul doi se situează jocurile de noroc, cu 62%, urmată de homosexualitate cu 59%. Foarte aproape, cu 56% este avortul, apoi relaţiile sexuale pre-maritale şi consumul de alcool. Cele mai moral acceptate practici sunt divorţul, cu doar 24% din persoane împotrivă şi utilizarea contraceptivelor, cu 14%. (Faceţi click pe grafice pentru mărire)

grafic 1

Totuşi, împărţirea rezultatelor arată că ţările musulmane şi africane sunt mai reticente în acceptarea morală a acestor practici, în timp ce ţările bogate din Occident şi SUA sunt mai deschise sau chiar consideră că practicile în cauză nu ţin de sfera moralităţii.

Relaţii extramaritale

Mai mult de jumătate din oamenii intervievaţi, mai puţin în Franţa, consideră imoral să-ţi înşeli soţul/soţia.

extramaritale

Jocuri de noroc

În Africa şi Orientul Mijlociu, majorităţi confortabile consideră că nu este moral să practici jocuri de noroc. În Franţa, Canada şi SUA, mai puţin de un sfert din respondenţi văd lucrurile astfel.

jocuri-de-noroc

Homosexualitate

Mai mult de 90% din respondenţii a şapte ţări (Egipt, Ghana, Indonesia, Iordan, Palestina, Tunisia şi Uganda) spun că homosexualitatea este inacceptabilă. În SUA, procentul este 37%, iar în Rusia 72% consideră imoral acest comportament. În schimb, în Germania procentul acestor persoane este doar 8%, iar în Spania de 6%.

homosexualitate

Avortul

Mai mult de jumătate din respondenţii din 26 de ţări consideră că avortul este imoral. Cei din Africa Sub-Sahariană, America Latină şi ţările musulmane din Asia şi Orientul Mijlociu înclină spre aceeaşi concluzie, în timp Occidentalii, Australienii, Canadienii şi Japonezii consideră opusul sau sunt indiferenţi.

În SUA, 49% din respondenţi sunt contra avortului, în timp ce 17% sunt pro. Procentul este mai mare decât în Rusia, acolo unde doar 44% consideră imorale aceste practici. Ţara europeană care se opune cel mai mult avortului este Grecia, cu 54% din respondenţi. La polul opus se află Cehia, cu 49% dintre oameni care consideră moral chiuretajul. Germanii sunt şi ei suporteri ai avortului, în proporţie de 43%, urmaţi de francezi, cu 38%.

avortul

Relaţii sexuale înainte de căsătorie

Majoritatea ţărilor musulmane consideră că sexul înainte de căsătorie este inacceptabil, în timp ce 10% sau mai puţin, din germani, francezi sau spanioli sunt de aceeaşi părere. Ţara europeană cu cel mai mare procent de oameni care se opun acestei practici este Rusia, cu 30%.

relatii-sexuale-inainte-casatorie

Consumul de alcool

Opiniile variază foarte mult, dar totuşi, cei mai mulţi respondenţi care se opun îi găsim în ţările musulmane. Ca de-obicei, cei din Occident nu-şi fac probleme morale din aşa ceva.

alcool

Divorţul

Cel mai mare procent de persoane care consideră imorală această practică vine din ţările africane, precum Ghana, Uganda şi Nigeria.

divort

Contraceptivele

Utilizarea contraceptivelor este aproape unanim acceptată. Doar în Pakistan şi Ghana, procentul celor care se opun depăşeşte 50%, în timp ce în Germania este de 1%. În Europa, Grecii se opun în proporţie de 14%.

contraceptive