ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Aceasta este o replică la articolul "Băsiştii" publicat în adevărul.ro de către domnul Andrei Pleşu.

Nu, domnule Pleşu, "băsiştii" sunt numiţi aşa nu pentru că-l laudă pe idol şi nici pentru că "nu-l critică isteric", ci pentru că reprezintă un tip de mentalitate caracterizată prin:
1. Dispreţul faţă de valorile competenţei.
2. Politica sfidătoare a bunului plac.
3. Opulenţa lucrului cu două măsuri, incluzând minciuna, "reevaluarea" şi şantajul.

Aceste trei caracteristici - sau măcar primele două - îl disting în sens negativ de un alt curent abject - acela statuat de regimul Adrian Năstase. Din aceste motive, "băsismul" nu va dispărea după parcarea dementului beţiv cine ştie unde, ci vom aveam de furcă mulţi ani cu el. Nu e nicio "fixaţie nevrotică" să denunţi zilnic pe cel care ne alungă copiii din ţară. Aici nu este vorba de politică, ci de supravieţuire. Motivul pentru care ziariştii/politicienii "băsişti" nu vorbesc atât de mult despre ilegitimul de la Cotroceni comparativ cu anti-băsiştii este că individul mai mult prostii face şi le este şi lor ruşine ori evită subiectele nevralgice pe care înlăcrimatul le oferă săptămânal. Nu e logic? Dumneavoastră aţi vorbi despre noţiunile de "pupincurism" şi "delaţiune" la televizor?

Pe de altă parte, sesizez în articolul dumneavoastră şi o nuanţă de ticăloşie subtilă - amestecarea în aceeaşi enumerare a unor realităţi cu elemente de ficţiune ("el ordonă arestări, inundaţii, fraude electorale, defăimări ale patriei, asasinate ale cîinilor, otrăviri ale mediului, certuri între uselişti ş.a.m.d"); evident că nu poate "ordona" inundaţii, dar arestări poate, ba chiar avea şi hobby-ul de a le anunţa cu o zi înainte. Nu mai vedeţi suficient de clar sau tulburarea este de integrare cognitivă şi nu de percepţie? Îmi pare rău, dar fraza citată de mine în paranteză este un exemplu tipic din manualele de manipulare. Nu de filosofie.

"Am scris mai multe articole critice la adresa lui, pînă într-atît, încît i-am provocat o reacţie publică ameninţătoare." - Da, în clipa aia s-a produs declicul, virajul, transformarea la faţă, deturnarea logicii. Iar articolele dumneavoastră, la fel de frumoase ca stil, au devenit din ce în ce mai puţin convingătoare, argumentele mai anemice, ideile mai abulice. Nu poţi scrie despre extratereştri atunci când tu însuţi nu crezi în existenţa lor.

"Băsescu e pur şi simplu mai dotat mintal..." - nici măcar nu analizez "dotarea", nici vorbă să mă încânte, nici priceperea unui ţintaş atunci când cătarea este înspre fiul meu. Aici nu judecăm iscusinţa malefică, talentul înnăscut pentru ticăloşie, ci cum reuşim să ne apărăm de acestea! De aia-şi dau "oameni în toată firea întîlnire seară de seară" - pentru că pericolul nu a fost îndepărtat nici măcar un milimetru după alegerile democratice. Mizeria continuă, fie ea numită şi "coabitare". O fi existând "viaţă după Băsescu", dar ea va continua să fie contaminată de zemurile lăsate în urmă de acesta.

P.S. Şi o umilă corectură: se scrie "deszăpezeşte" şi nu "dezăpezeşte".