ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Veniturile totale ale gospodăriilor din România au crescut cu 15,2% în 2017 față de 2016, până la 3.392 lei (743 euro) pe lună, în timp ce cheltuielile s-au majorat cu 13,9%, la 2.874 lei (629 euro), potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Național de Statistică. 
 
Salariile și celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri (61,2% din veniturile totale ale gospodăriilor), iar cheltuielile totale ale populației au reprezentat 84,7% din nivelul veniturilor totale, potrivit INS. Conform clasificării standard pe destinații a cheltuielilor de consum, produsele alimentare și băuturile nealcoolice au deținut, anul trecut, în medie, 34,3% din consumul gospodăriilor. 
 
”Principalele destinații ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii și transferurile către administrația publică și privată și către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuțiilor, cotizațiilor, precum și acoperirea unor nevoi legate de producția gospodăriei (hrana animalelor și păsărilor, plata muncii pentru producția gospodăriei, produse pentru însămânțat, servicii veterinare etc.)”, se arată în comunicat. 
 
O pondere foarte mică o au în continuare cheltuielile pentru investiții. Doar 0,5% din total au fost bani destinați cumpărarii sau construcției de locuințe, cumpărarii de terenuri și echipamente necesare producției în gospodării sau cumpărarii de acțiuni, potrivit Institutului Național de Statistică.