ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ambasada României la Chişinău a protestat, printr-un comunicat de presă, faţă de profanarea mormintelor ostașilor români la Cimitirul Militar din Chișinău în noaptea de 25/26 octombrie, la câteva ore după ceremonia organizată cu ocazia zilei Armatei Române.
Actul huliganic, petrecut în noaptea de 25 spre 26 octombrie 2013, reprezintă o gravă încălcare a convenţiilor internaţionale referitoare la mormintele militarilor căzuţi la datorie, a legislaţiei naţionale privind profanarea mormintelor şi a normelor civilizate ce presupun un minim respect faţă de rămăşiţele pământeşti. Din acest motiv, nicio viziune politică sau identitară nu poate servi despre scuză pentru astfel de acte.

La ceremonia din 25 octombrie au participat ataşatul român al Apărării în Republica Moldova, colonelul Dumitru Neacşu, reprezentanţi ai Ministerului Apărării Republicii Moldova, precum și mai mulţi veterani de război ai Armatei Române. Un sobor de preoţi de la Mitropolia Basarabiei a oficiat o slujbă religioasă pentru pomenirea ostașilor căzuți la datorie.

Vandalii riscă o amendă de la 4 mii până la 10 mii de lei moldoveneşti sau închisoare de până la 1 an. Un leu moldovenesc valorează 0,2504 RON.