Senatul australian a respins luni noaptea propunerea guvernului de convocare a unui referendum asupra legalizării căsătoriilor între persoane de același sex, decizie căreia i se opuneau apărătorii drepturilor homosexualilor.

Propunerea executivului liberalului Malcolm Turnbull a fost respinsă cu 33 voturi la 29. Laburiștii, verzii și activiștii în favoarea căsătoriilor de acest gen s-au opus inițiativei guvernamentale și au pledat pentru legalizarea acestor uniuni fără a le mai supune unui referendum, pe considerentul că respectiva consultare populară ar putea duce la creșterea „homofobiei”.
 
Guvernul australian dorea convocarea referendumului pe 11 februarie cu întrebarea "Ar trebui schimbată legea pentru a permite perechilor de același sex să se căsătorească ?", iar procurorul general, George Brandis, avertizase că respingerea plebiscitului ar putea amâna cu câțiva ani dezbaterea asupra legalizării acestor uniuni.

Înaintea votării, deputatul coaliției liberal-conservatoare Andrew Broad a asigurat că guvernul nu va lua în calcul redeschiderea dezbaterii în actuala legislatură, care se încheie în 2019, în cazul în care referendumul va fi respins.