ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Una din măsurile inedite introduse în noul Cod de procedură penală, care a intrat în vigoare la 1 februarie, este aceea a arestului la domiciliu, care a înlocuit interdicția de a părăsi localitatea sau țara. Cu toate acestea, din cauza lipsei mijloacelor tehnice, organele statului nu pot pune în practică această măsură, fapt criticat dur de președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Adrian Bordea.
Sunt aspecte tehnice care trebuiau într-adevăr reglementate cumva pentru că, iată, codul acesta este de trei -patru ani aproape. În mod normal, toate organismele statului trebuiau să-şi ia măsurile necesare pentru punerea în aplicare. În mod normal codul trebuie aplicat, legea trebuie aplicată. Nu putem să spunem: nu o aplicăm pentru că nu avem mijloace tehnice. Trebuie să o aplicăm.

Și  vicepreşedintele CSM, Gheorghe Muscalu, și-a exprimat speranța ca această măsură să poată fi introdusă cât mai curând.
Eu nu discut normele de aplicare ale poliţiei sau regulamentul intern al activităţii poliţiei. Într-adevăr, poate e o problemă la acea posibilitate de supraveghere electronică, dar sunt convins că vor fi găsite soluţii de către Inspectoratul General al Poliţiei Române, de către Ministerul de interne pentru a fi acoperită problema. Instituţia cu siguranţă îşi va găsi aplicabilitate.

Trebuie să pornim de la premisa că actualele coduri sunt mai bune decât vechile coduri, iar judecătorii şi procurorii vor face în aşa fel încât codurile să fie aplicate, nu să fie criticate.

Potrivit noului Cod de procedură penală, măsura arestului la domiciliu constă în obligaţia impusă inculpatului, pe o perioadă determinată, de a nu părăsi imobilul unde locuieşte în mod statornic, fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza şi de a se supune unor restricţii stabilite de acesta.

Pe durata arestului la domiciliu, judecătorul de drepturi şi libertăţi, judecătorul de cameră preliminară sau instanţa de judecată impune inculpatului respectarea următoarelor obligaţii:

  • a) să se prezinte în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori este chemat;

  • b) să nu comunice, pe nicio cale, cu persoana vătămată sau membrii de familie ai acesteia, cu alţi participanţi la comiterea infracţiunii, cu martorii ori experţii, precum şi cu orice alte persoane care nu locuiesc în mod obişnuit împreună cu el sau nu se află în îngrijirea sa.