ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Autorul documentarului "Vin românii/The Romanians are coming", James Bluemel, al cărui documentar a stârnit un scandal diplomatic, a declarat că îi place România și că "românii sunt oameni de treabă, amuzanţi".

James Bluemel a  venit vineri la Timișoara împreună cu reprezentanți ai societății civile, unde a proiectat documentarul și au dezbătut pe marginea lui, potrivit b1.ro.

În cadrul dezbaterii, Bluemel a fost întrebat despre unul din episoade, în care face referire la oraşul Oraviţa, în care apar mai mulți români din judeţul Caraş-Severin ajunşi în Anglia, dar şi imagini din oraş în care apar câini maidanezi scotocind prin gunoaie şi blocuri dărăpănate. Întrebat de ce nu a arătat și partea frumoasă a orașului, James Bluemel a răspuns că arată  România văzută prin ochii localnicilor.

"Îmi place România, am petrecut o vacanţă aici, eu arăt România oamenilor, nu a mea, oamenii mi-au arătat unde locuiesc, ei m-au dus acolo. Le-am spus să-mi arate oraşul, mi-au arătat cum văd ei Oraviţa", a spus autorul serialului.

Difuzarea seriei “Vin românii/The Romanians are coming” a stârnit numeroase controverse, însă autorul a subliniat că că nu a vrut să scoată în evidenţă faptul că românii ar fura locurile de muncă ale britanicilor.

"Locuri de muncă sunt… Este şi o lene a britanicilor, care spun: eu nu am de gând să fac munca asta, nu mă duc să culeg fructe, nu-mi distrug spatele pentru asta, opt ore pe zi, pentru salariul minim. Dar sunt oameni care trebuie să facă şi asta. În film apare un fermier din Kent, care spune că, dacă n-ar fi românii, nu ar găsi pe nimeni care să lucreze pe terenurile lui", a mai spus britanicul.