Doi generali care au ocupat poziţii foarte înalte în organigrama Armatei Române a transmis un avertisment dur, susţinând că România nu se poate apăra în acest moment în faţa unei agresiuni.

Livrare gratuita in 24 de ore!

Constantin Degeratu, fost şef al Statului Major General, practic comandant de facto al Armatei, este cel mai dur, el declarând că România trebuie să facă un efort extraordinar pentru a acoperi cât mai repede necesităţile Ministerului Apărării.

"Atitudinea Rusiei nu este generată de extinderea NATO, pentru că Alianţa nu s-a extins practic decât politic, ci este determinată de incapacitatea clasei politice ruseşti de a gestiona situaţia politică internă, prin mijloace democratice. Şi atunci recurge la trucul obişnuit, istoric, acela de a căuta duşmanul în afară. La acest lucru nu a răspuns societatea românească, nu există o percepţie de masă a pericolului. Şi ca urmare, clasa politică, deci cei care gestionează situaţia politică din România au putut să facă altfel de planuri. Adică acelea care au dus la neglijarea clară sau aproape criminală, a capacităţii de apărare a României.

La ora actuală, România nu are dimensiunea de apărare a teritoriului, de eliberare a unui teritoriu ocupat. Nu are această capacitate şi acest lucru nu mai poate fi rezolvat prin metode de creştere succesivă a bugetului apărării. Momentul acesta este depăşit. Dacă România nu face un efort excepţional, într-o astfel de situaţie, nu mai poate ieşi din această dilemă şi este în incapacitate de a se apăra în faţa unei agresiuni majore, pentru că nu mai producem descurajare! În momentul în care Moscova acţionează, din nou, cu levierul hard power, în această zonă, ne cam găsim descoperiţi, şi singuri, în această problemă.

Pentru că NATO este, în primul rând, o alianţă politică. Şi abia după aceea militară. Eu sper ca armata română să intre la... apă, să fie şi în... aer, să fie prezentă în toate dimensiunile. Cred că a trecut vremea rezolvării problemelor armatei pas cu pas. Timpul nu mai aşteaptă! Chestiunea că va creşte bugetul ar fi fost frumoasă dacă vorbeam espre aceasta în 1997-1998. Acum este problema unei schimbări radicale. Suntem într-o situaţie exceţională. Şi trebuie o strategie excepţională! Altminteri suntem într-un deficit de securitate enorm, care ne afectează şi libertatea de mişcare şi libertatea în general, a noastră, ca români. Conducerea României trebuie să convingă partenerii că trebuie să i se răspundă preşedintelui Putin cu o strategie adecvată şi, în acelaşi timp, trebuie un buget de apărare adecvat nevoilor", a spus Degeratu, potrivit Adevărul.

Generalul Virgil Bălăceanu, fost consilier al ministrului Apărării, trage şi el un semnal de alarmă explicând că alocările bugetare pentru Armată au scăzut constant de la aderarea la NATO.

"Partea mai critică este că, după intrarea în NATO, asistăm la o scădere continuă a alocaţiilor bugetare pentru armată. În pofida faptului că ne păstrăm o prezenţă substanţială în teatrele de operaţii, totuşi alocaţiile bugetare sunt scăzute şi impactul este destul de critic, uneori are esenţa unui colaps, în anumite segmente, asupra capitolului de înzestrare."
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews