ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Alianţa Nord-Atlantică nu este pregătită să țină piept unui atac al Rusiei asupra unuia dintre statele membre NATO, a apreciat joi o comisie parlamentară britanică însărcinată cu probleme de Apărare, relatează Mediafax.

"Riscul unui atac al Rusiei asupra unui stat membru NATO, în pofida faptului că rămâne slab, este real. Nu suntem convinşi că NATO ar fi pregătit să facă faţă acestei ameninţări", explică Rory Stewart, preşedintele Comisiei însărcinate cu probleme de Apărare.

Un raport întocmit de către această Comisie îndeamnă Alianţa Nord-Atlantică, din care fac parte 28 de state, să staţioneze în mod permanent trupe şi material militar în Estonia şi Lituania și sa se înființeze un sediu NATO în statele baltice.

Acest îndemn intervine în contextul în care SUA si UE tocmai au impus Rusiei noi sancţiuni, cele mai dure de la Războiul Rece încoace, din cauza implicării Moscovei în criza din Ucraina.

Raportul Comisiei parlamentare britanice numește situaţia din Ucraina o "trezire" care relevă "lacune alarmante în situaţia pregătirii NATO" si solicită ca tactici precum o recurgere la atacuri cibernetice sau la miliţii să fie incluse în Articolul 5 al Tratatului NATO, potrivit căruia toate statele membre au obligaţia să ajute orice alt stat membru atacat.

"Alianţa Nord-Atlantică nu a considerat Rusia un adversar sau o ameninţarre teritorială potenţială faţă de vreunul dintre membrii săi în ultimii 20 de ani. Ea este obligată de-acum să facă acest lucru, din cauza acţiunilor recente ale Rusiei", se evidențiază în raport.

NATO a anunţat că acest raport va fi studiat cu atenţie şi că un "plan de acţiune" va fi discutat la viitorul summit NATO, ce va avea loc în septembrie 2014.

"NATO a adoptat deja măsuri de consolidare a apărării sale comune, în special pentru aliaţii noştri din (Europa de) Est, suplimentând numărul avioanelor în spaţiul aerian, al navelor pe mare şi al exerciţiilor terestre", a precizat purtătoarea de cuvânt NATO.