ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Nemţii de la Deutsche Welle trag un semnal de alarmă în privinţa leului moldovenesc, care se devalorizează puternic în raport cu euro şi celelalte valute străine.

Livrare GRATUITA, orice produs. Toate ofertele

Astfel, în decurs de numai câteva luni, leul moldovenesc şi-a înjumătăţit valoarea, un euro ajungând să coste 30 de lei, faţă de 18 lei, cât era în luna octombrie.

Unul din motivele acestei adevărate prăbuşiri este politica Băncii Naţionale de la Chişinău, care a majorat rata de bază a politicii monetare de la 3,5% la 13,5% în decurs de două luni.

Un expert economic de la Chişinău, Natan Garștea, acuză şi alte jocuri pentru deprecierea puternică a leului.

"Leul cade nu din cauza unor cauze externe, cum sugerează BNM. Cauzele externe acționau pe parcursul întregului an 2014, și, deși au dus la deprecierea leului, ea era lentă, controlată și putea fi dirijată. Astfel, pe data de 22 octombrie 2014 (când totul încă era frumos și pașnic), creșterea dolarului față de începutul anului constituia 11% (o nimica toată, comparativ cu Ucraina și Rusia), iar creșterea cursului euro față de începutul anului era de numai 3%. Însă după aceasta a avut loc marea „afacere” la Banca de Economii și Banca Socială, când din bănci au fost adunate vreo 17 miliarde de lei. De această sumă s-a cumpărat valută, care a fost scoasă din țară (cam 1 miliard de euro). Această operațiune a fost un șoc pentru economia noastră", susține Natan Garștea, conform Capital.

Populaţia din Republica Moldova nu mai pune mare preţ pe leul naţional, ci îl schimbă în valută, în principal în euro.

S-a ajuns astfel la o penurie de euro pe piaţa moldovenească, mai multe case de schimb fiind în imposibilitatea de a răspunde solicitărilor.