ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Avocata unui bărbat torturat de CIA susţine că autorităţile de la Bucureşti trebuie să-şi recunoască rolul pe care l-au jucat, după ce un raport publicat de Senatul american a evidenţiat, fără să menţioneze vreun nume de ţară, că în România a existat o închisoare secretă a CIA unde acesta a fost interogat, relatează Reuters, citată de AGERPRES.

Livrare gratuita in 24 de ore! Orice produs

Amrit Singh, avocata sauditului Adb al-Rahim al-Nashiri, a atras atenţia că raportul Senatului american confirmă afirmaţiile clientului său că a fost torturat într-o închisoare a CIA de pe teritoriul României şi că autorităţile de la Bucureşti nu au reuşit să apere drepturile acestuia.

Raportul Senatului american conţine detalii cu privire la tratamentul aplicat lui al-Nashiri extrase direct din dosarele CIA, informaţii care nu au fost disponibile anterior. Raportul menţionează că el a fost torturat de CIA, fără să se precizeze locul.

Încarcerat acum la centrul de detenţie de la Guantanamo, Adb al-Rahim al-Nashiri a depus o plângere împotriva României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), argumentând că Bucureştiul a permis detenţia lui în secret şi supunerea sa la acte de tortură, iar mai târziu nu a investigat cazul în mod corespunzător, notează Reuters. CEDO a acceptat dosarul, dar încă nu a pronunţat nicio hotărâre. O purtătoare de cuvânt al Curţii a refuzat să comenteze chestiuni referitoare la raportul Senatului american.

După cum se ştie, raportul Senatului SUA nu mentionează numele ţărilor care au găzduit închisori ale CIA, dar oferă detalii despre prizonieri transferaţi spre şi de la "centrul de detenţie BLACK", care corespund înregistrărilor de trafic aerian privind charterele CIA care au trecut prin aeroporturi din România între 2003 şi 2005. Unele dintre aceste înregistrări au fost analizate de Reuters, în timp ce altele au fost citate în documente ale instanţei.

Ioan Talpeş, fost consilier prezidențial pe probleme de siguranţă naţională în perioada 2000-2004, a declarat pentru Reuters că România a permis serviciilor secrete ale SUA să opereze o locaţie pe teritoriul său naţional, dar autorităţile de la Bucureşti nu au stiu despre ce persoane au fost închise acolo şi nici nu au primit bani în schimbul găzduirii vreunei închisori.

Într-un comunicat transmis marţi, Ministerul de Externe al României a precizat că documentul făcut public de Senatul SUA nu conţine referiri la România, iar autorităţile române nu deţin niciun fel de probe din care să rezulte că pe teritoriul României au existat centre de detenţie ale CIA sau că aeroporturile româneşti ar fi fost utilizate de CIA pentru transportul sau detenţia unor prizonieri suspectaţi de acte de terorism.