ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 19:34 Mihai Drăgan, avocatul candidatului PSD Daniel Tudorache la Primăria Sectorului 1, a anunțat că în acest moment la biroul electoral al Sectorului 1 sunt renumărate voturile din 9 secții. El a adăugat că din cele 9 secții, în 7 sunt "diferențe semnificative" între voturile efective exprimate de cetățeni și ceea ce a fost consemnat și încărcat în sistem. Acesta a mai spus că „rezultatul numărătorii paralele cu sistemul identic pe care îl avem cu cel de la AEP și care cu datele existente la dispoziție și existente și la BEC, candidatul Tudorache este câștigător cu 205 voturi”. Referitor la incidentul cu reprezentantul PSD care transporta procesele verbale, Mihai Drăgan a spus că acesta a fost hărțuit și agresat pe stradă de susținătorii lui Clotilde Armand, iar candidata PNL și USR-PLUS și-a făcut apariția mai târziu și ulterior fiind chemată poliția.
 
ACTUALIZARE 17.30 Biroul Electoral Central va decide miercuri dacă dă curs solicitării PSD de a fi renumărate voturile de la Sectorul 1. Social-democratul Dan Tudorache, încă primar acolo, a cerut renumărarea voturilor după acuzațiile de fraudă lansate de USR-PLUS. La rândul ei, Clotilde Armand, candidata alianței susținută de PNL, a spus că va solicita Parchetului General să preia ancheta, după ce polițiștii au deschis un dosar penal in rem. BEC trebuia să decidă azi dacă voturile vor fi renumărate, dar hotărârea a fost amânată pentru mâine.
„Am primit o informare de ultimă oră. La acest moment, la biroul electoral al Sectorului 1 se întâmplă renumărarea a 9 secții de votare, întrucât nu cădeau pe cheia de verificare. Pentru toată lumea, cheia de verificare înseamnă ca suma voturilor consemnate la fiecare candidat să dea cu totalitatea voturilor egalitate. Nu s-a întâmplat acest lucru, iar din cele 9 secții de votare, 7 secții de votare  au diferențe semnificative, voturile efective cu ceea ce s-a consemnat și s-a încărcat în sistem. Aceasta e informația pe care pot să v-o dau cu certitudine confirmată din două surse, inclusiv de către reprezentantul nostru în secția de votare. Este clar că suntem în situația, nu vreau să spun fraudă electorală, în situația în care votul exprimat de cetățeni la urne este denaturat total față de ceea ce s-a consemnat și de rezultatele care se dau în spațiul public. O să vă prezint, de asemenea, rezultatul numărătorii paralele cu sistemul identic pe care îl avem cu cel de la AEP și care cu datele existente la dispoziție și existente și la BEC, candidatul Tudorache este câștigător cu 205 voturi”, a declarat Mihai Drăgan, marți într-o conferință de presă.

Avocatul lui Dan Tudorache a precizat că incidentul de luni în care a fost implicat reprezentantul PSD, care este și candidat la consiliul local, care transporta procesele verbale a fost agresat pe stradă de susținătorii candidatului PNL și USR-PLUS Clotilde Armand.

„În legătură cu incidentul de ieri, legea stabilește următorul lucru, ca să fiu foarte clar, la fiecare secție de votare se întocmește un proces verbal care stabilește ce s-a numărat. Acel proces verbal se întocmește într-un exemplar. Toate exemplarele sunt originale. Într-un exemplar care se transmite la BEC și în câte un exemplar pentru fiecare reprezentant al partidelor politice prezent în secție. Regula este ca fiecare reprezentant din secție al partidului respectiv, după ce a terminat cu BEC sau cu biroul electoral de circumscripție, să se ducă la partid și să predea acel exemplar. Pentru eficiență, noi am preferat ca doi reprezentanți ai noștri să strângă aceste procese verbale chiar la biroul electoral al Sectorului 1 și să le transporte la sediul partidului pentru a face încă o numărătoare paralelă și, nu în ultimul rând, pentru a formula eventualele contestații”, a explicat Drăgan.

Acesta a mai explicat că reprezentantul PSD a fost hărțuit, motiv pentru care s-a grăbit să intre din nou în clădirea biroului electoral Sector 1, intrând în lift. Drăgan a adăugat că reprezentantul PSD i-a comunicat că îi era teamă să nu fie bătut. 

„La mai puțin de jumătate de oră după ce Daniel Tudorache a anunțat pe Facebook că potrivit numărătorii paralele este câștigător, la momentul respectiv aveam 98% din secții numărate din ce îmi amintesc, că este câștigător cu 197 de voturi s-a întâmplat acel incident. Adică pe stradă, și repet pe stradă, reprezentantul nostru care într-adevăr era și pe listă pentru poziția de consilier, care transporta acele procese verbale la sediul partidului, a fost oprit de un grup de susținători ai doamnei Armand, ulterior a apărut și doamna Armand și domnul Tănase Stamule. Din ceea ce susține acest domn (reprezentantul PSD – n.r.), pentru că eu nu am fost de față, a fost urmărit, hăituit, agresat, motiv pentru care s-a întors și s-a grăbit în clădirea în care se află, e adevărat, și biroul electoral de sector, dar se află și două direcții ale Primăriei Sectorului 1. A intrat în lift și a încercat să ajungă la etajul 2 unde există această direcție de mediu, sperând că sunt mai multe persoane acolo, pentru că vă spun foarte sincer, mie personal mi-a spus că i-a fost teamă să nu fie bătut. Atât de agresive erau persoanele respective”, a povestit Mihai Drăgan.

„A ajuns sus, Ulterior persoanele de la USR-PLUS, respectiv PNL, foarte agresive fiind, au chemat poliția. Poliția și-a făcut, evident, treaba pentru că au luat toate persoanele la secție ca să se lămurească ce este cu toate acele procese verbale. Inițial, s-a afirmat că procesele verbale respective sunt furate, exact asta au susținut cei de la USR-PLUS, sunt furate din biroul electoral, urmând a fi înlocuite. O prostie fără margini pentru că nu poți să înlocuiești procesele verbale, în condițiile în care procesele verbale se semnează în secție de către toți membrii partidelor. Nu ai cum să le înlocuiești. Au un cod de bare. Singurii care le pot înlocui sunt cei din biroul electoral. Noi sau nimeni altcineva nu le poate înlocui. Aici s-a terminat incidentul”, a mai relatat Drăgan.

Avocatul lui Daniel Tudorache a mai spus că în dosarul privind situația de la Sectorul 1 nu are nimeni calitatea de suspect sau inculpat și nimeni nu a fost arestat.

„Ce pot să vă spun, dincolo de toate aberațiile apărute pe Facebook, de live-uri făcute pe Facebook de doamna candidat, sper să fie etern candidat, Clotilde Armand, nu a fost nimeni arestat, nu are nimeni calitate de suspect, nu are nimeni calitate de inculpat. Mai mult decât atât, ne-au fost restituite într-un final, foarte târziu, după ora 23.59, când puteam depune contestație, ne-au fost restituite copiile acelor procese verbale. Din fericire, am reușit să obținem un duplicat al acelor procese verbale, iar contestația s-a formulat în termenul prevăzut de lege, adică până la ora 23.59. Ca să fiu precis, noi am fost în posesia copiilor procesului verbal la orele 12.25 noapte, de aceea eu înclin să cred personal, și asta e poziția și primarului Sectorului 1, că această acțiune a fost gândită astfel încât să nu mai fim în măsură să depunem contestația și să nu mai fim în măsură să avem aceste procese verbale fără de care nu putem depune contestație, nu putem face numărătoare paralelă”, a conchis Mihai Drăgan.

ACTUALIZARE 17.30 Biroul Electoral Central va decide miercuri dacă dă curs solicitării PSD de a fi renumărate voturile de la Sectorul 1. Social-democratul Dan Tudorache, încă primar acolo, a cerut renumărarea voturilor după acuzațiile de fraudă lansate de USR-PLUS. La rândul ei, Clotilde Armand, candidata alianței susținută de PNL, a spus că va solicita Parchetului General să preia ancheta, după ce polițiștii au deschis un dosar penal in rem. BEC trebuia să decidă azi dacă voturile vor fi renumărate, dar hotărârea a fost amânată pentru mâine.
 
Știrea inițială
 
Un scandal de proporții a izbucnit la Biroul Electoral de Circumscripție al Sectorului 1. Jandamii au ajuns acolo și urmează să scoată noi probe, în condițiile în care candidații dreptei și stângii, Clotilde Armand și Dan Tudorache se acuză reciproc de fraudarea alegerilor. 
 
Rețelele de socializare sunt pline de comentarii, în ultimele ore, în care jurnaliști și internauți susțin că la mijloc ar fi vorba de un război al serviciilor de informații, candidata USR fiind sprijinită de serviciile franceze și colaboratorii lor autohtoni, in timp ce Tudorache ar fi omul serviciilor românești. Miza: bugetul uriaș al Sectorului 1 și, desigur, numărul mare de multinaționale existente aici și consolidarea controlului asupra Capitalei României.

”A venit Poliția, am chemat Jandarmeria, au sigilat tot.. Acum, aici, se numără voturile, se cheamă președinții de secții care au fost trimiși acasă ieri fără să închidă. Au fost 9 secții care nu au închis și i-au trimis acasă. Și acum mai sunt cinci”, a declarat Ion Buzoianu, reprezentant USR. 
Clotilde Armand vrea ca ancheta să fie preluată de Parchetul General al României, iar procurorii să se ocupe de situația de la Biroul Electoral al sectorului 1. 

”Aud că prietenul lui Omar Hayssam (Marcel Ciolacu) împreună cu fostul primar bolșevic de la Sectorul 1 (da, este un bolșevic pur sânge care a transformat Poliția Locală în poliție politică și a folosit-o să mă urmărească) vor să renumere voturile pentru că țineți-vă bine: ''voturile reprezintă voința și speranța oamenilor. Iar acestea nu trebuie în niciun caz furate.'' Really? Și în 2016 ce-ați făcut domnilor?!”
 
Daniel Tudorache a postat următorul mesaj:
 
„Azi-noapte, am solicitat Biroului Electoral Central renumărarea voturilor.

Îmi doresc transparență totală, în primul rând pentru a elimina orice suspiciune despre furtul voturilor.

Pentru că voturile reprezintă voința și speranța oamenilor. Iar acestea nu trebuie în niciun caz furate. E normal ca într-o luptă atât de strânsă să se verifice fiecare vot. Nu sunt însă normale nici presiunile, nici manipulările”.


Cele mai noi rezultate parțiale centralizate de BEC, până marți la ora 9,00.

La Sectorul 1, după numărarea a 94,93% dintre voturi, Clotilde Armand (PNL – USR PLUS) are 41,06%, Daniel Tudorache (PSD) – 39,72%, iar Ioana Constantin (PMP) – 7,75%.

La Sectorul 2, după centralizarea a 97,55% dintre voturi, Radu Mihaiu (PNL – USR PLUS) are 36,91%, Dan Cristian Popescu (PSD) – 31,50%, iar Neculai Onțanu – 14,06%.

La Sectorul 3, după numărarea a 95,97% dintre voturi, Robert Negoiță a obținut 43,75%, Adrian Moraru (PNL – USR PLUS) – 28,44%, iar Aurelian Bădulescu (PSD) – 13,71%.

După numărarea a 98,09% dintre voturi, la Sectorul 4, Daniel Băluță (PSD) a obținut 57,03%, iar Simona Spătaru (PNL – USR PLUS) – 29,88%.

La Sectorul 5, după numărarea a 97,30% dintre voturi, Cristian Popescu Piedone are 28,08%, Daniel Florea (PSD) – 25,64%, iar Cristian Băcanu (PNL – USR PLUS) – 25,24%.

La Sectorul 6, unde s-au centralizat 98,12% dintre voturi, Ciprian Ciucu a luat 43,40%, Gabriel Mutu (PSD) – 34,56% și Ștefan Florescu (PMP) – 7,68%.