ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vladimir Putin a semnat luni un decret prin care ridică embargoul cu privire la livrarea către Iran a sistemului de rachete sol-aer de tip S-300, a anunțat Kremlinul, informează AFP și Reuters.

[P] Putin - Biografia interzisa  - comanda online

Președinția rusă nu spune nimic despre vânzare sau despre posibilitatea imediată a livrării de rachete de acest tip. Însă decretul prezidențial deschide teoretic calea unor posibile livrări pe cale maritimă, terestră și aeriană, relatează AFP, citată de Agerpres.

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev anulase în 2010 un contract de livrare a acestui sistem de rachete către Iran — contract extrem de criticat de către statele occidentale și de Israel — după ce ONU impusese sancțiuni Iranului din cauza programului nuclear controversat al acestei țări.

În 2007, Rusia și Iranul semnaseră un acord privind livrarea acestor echipamente capabile să intercepteze în zbor avioane sau rachete și a cărui valoare se ridica la 800 de milioane de dolari. După interdicția de livrare a sistemului S-300, Teheranul s-a adresat Curții Internaționale de Arbitraj de la Geneva (Elveția) pentru a cere Moscovei patru miliarde de dolari cu titlu de despăgubiri.

Totuși, la începutul lui 2015, Moscova și Teheranul au semnat un protocol de acord privind întărirea "cooperării militare bilaterale pe fondul intereselor comune", cu prilejul unei vizite în capitala iraniană a ministrului apărării Rusiei, Serghei Șoigu. Rusia a propus totodată Iranului să-i furnizeze sistemul Antey-2500, o nouă versiune, îmbunătățită, a sistemului S-300.

AFP amintește că Iranul și Rusia sunt vizate de sancțiuni economice din partea SUA și a statelor europene, Teheranul din cauza programului său nuclear, iar Rusia ca urmare a implicării în criza ucraineană.