ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În urmă cu 24 de ani, pe 16 decembrie 1989, s-a născut sloganul revoluţiei: "Azi în Timişoara, mâine-n toată ţara!" Mii de oameni din Timişoara au avut curaj să iasă în stradă în acele timpuri pentru a striga împotriva regimului condus de Nicolae Ceauşescu. Preţul plătit a fost dureros: zeci de morţi şi sute de răniţi.

În acea zi de iarnă, oamenii s-au adunat în faţa Bisericii Reformate din Piaţa Maria pentru a se opune unui ordin de evacuare a pastorului Laszlo Tokes. Mişcările de protest s-au extins, grupuri din ce în ce mai numeroase şi compacte şi-au făcut apariţia în oraş. Spre seară au avut loc primele ciocniri între forţele de Miliţie şi Securitate. Forţele de represiune au trecut la arestări, iar zeci de manifestanţi au fost bătuţi crunt. În noaptea de 16 spre 17 decembrie 1989, în urma intervenţiei brutale a forţelor de ordine, au căzut primele victime.