ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Încă mai există persoane care consideră că Biserica Ortodoxă a pactizat cu regimul comunist, pe care nu l-a condamnat explicit, dar istoricul Adrian Nicolae Petcu arată că acest lucru s-a întâmplat încă din 1943, informează Ziarul Lumina.

[P] Cararea Împaratiei - Arsenie BOCA - comanda online

La 14 martie, de Duminica Ortodoxiei la Odesa, mai mulți ierarhi ortodocși, în frunte cu Mitrpolitul Visarion Puiu, șeful misiunii ortodoxe din Transnistria, au pornit în procesiune în centrul orașului, unde în prezența a mii de oameni, a săvârșit o slujbă de blestemare a comunismului, a ateismului și a susținătorilor acestor ideologii.
Anatema este cea mai grea pedeapsă pe care o poate da Biserica, cel sub anatemă fiind considerat în afara Bisericii. Ceea ce este pedeapsa cu moartea in legile de stat, este anatemisirea în legile Bisericii.

Atunci ÎPS Mitropolitul Visarion a rostit cuvintele care au cutremurat asistența: "Celor ce tăgăduiesc existenţa lui Dumnezeu şi susţin că lumea asta a luat fiinţă singură de la sine şi toate în ea se fac fără pronia lui Dumnezeu, după întâmplare - Anatema!  Tuturor celor ce au persecutat şi vor persecuta credinţa creştină, clerul şi pe credincioşii săi, prin porunci, schingiuiri şi moarte de martiri - Anatema '…'".

Scria presa vremii: "Anatemele acestea spuse cu voce tare şi clară de vlădica Visarion şi cântate de cor înfioară pe ascultători. Deodată, vlădica coboară vocea şi citeşte: "Iar celor care pentru credinţa ortodoxă şi pentru patrie şi neam au suferit şi au fost ucişi în războaie - prinţi şi boieri, ofiţeri şi de Hristos iubitori ostaşi - şi tuturor pravoslavnicilor creştini, care s-au sfârşit în adevărata credinţă şi cu blagocestie şi cu nădejdea Învierii - Veşnică pomenire!" ".

După instalarea regimului comunist, mitropolitul Visarion Puiu a fugit în Occident, fiind condamnat la moarte. Sentința a rămas până azi în vigoare.