Banca Națională a României a încheiat patru protocoale de cooperare cu Serviciul Român de Informații, toate clasificate drept secret de serviciu, unul dintre acestea fiind abrogat în 2009, conform datelor remise de BNR la solicitarea Agerpres.

„Menționăm că protocoalele încheiate între Banca Națională a României și Serviciul Român de Informații se află sub incidența Legii 182/2002 privind protecția informațiilor clasificate, a Hotărârii de Guvern nr. 585/2002 privind aprobarea Standardelor naționale de protecție a informațiilor clasificate în România și a Hotărârii de Guvern nr. 781/2002 privind protecția informațiilor clasificate secrete de serviciu, și în consecință, conținutul acestora nu poate fi comunicat persoanelor neautorizate”, se menționează în răspunsul BNR.

Astfel, în 2006, BNR a încheiat cu SRI un protocol de cooperare în problematica prevenirii și combaterii terorismului, protocol abrogat în 2009. Tot în problematica prevenirii și combaterii terorismului, între cele două instituții au fost încheiat și în 2009 un protocol de cooperare, ce are la bază Legea nr. 51/1991, Legea nr. 14/1992, Legea nr. 535/2004, Legea nr. 312/2004 și Hotărâri ale CSAT.

În 2011, între Serviciul Român de Informații și Banca Națională a României a fost încheiat un protocol de cooperare privind crearea cadrului tehnic necesar schimbului de informații prin intermediul sistemului informatic integrat. Un an mai târziu, în 2012, a fost încheiat un protocol de cooperare între Serviciul Român de Informații și Banca Națională a României în domeniul sistemelor informatice și de comunicații. Acesta are la bază, potrivit BNR, Legea nr. 51/1991, Legea nr. 14/1992, Legea nr. 312/2004 și Hotărâri ale CSAT.

La sfârșitul săptămânii trecute și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a publicat un protocol de colaborare încheiat cu Serviciul Român de Informații în anul 2005. Protocolul de colaborare încheiat între cele două instituții „pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin în domeniul securității naționale” este semnat de procurorul general de la acea vreme, Ilie Botoș, și de fostul director SRI Alexandru Radu-Timofte, potrivit documentului declasificat publicat pe site-ul PÎCCJ. La finalul protocolului se precizează că acesta înlocuiește o înțelegere similară încheiată în anul 2000. 


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews