ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Banca Națională a României a încheiat patru protocoale de cooperare cu Serviciul Român de Informații, toate clasificate drept secret de serviciu, unul dintre acestea fiind abrogat în 2009, conform datelor remise de BNR la solicitarea Agerpres.

„Menționăm că protocoalele încheiate între Banca Națională a României și Serviciul Român de Informații se află sub incidența Legii 182/2002 privind protecția informațiilor clasificate, a Hotărârii de Guvern nr. 585/2002 privind aprobarea Standardelor naționale de protecție a informațiilor clasificate în România și a Hotărârii de Guvern nr. 781/2002 privind protecția informațiilor clasificate secrete de serviciu, și în consecință, conținutul acestora nu poate fi comunicat persoanelor neautorizate”, se menționează în răspunsul BNR.

Astfel, în 2006, BNR a încheiat cu SRI un protocol de cooperare în problematica prevenirii și combaterii terorismului, protocol abrogat în 2009. Tot în problematica prevenirii și combaterii terorismului, între cele două instituții au fost încheiat și în 2009 un protocol de cooperare, ce are la bază Legea nr. 51/1991, Legea nr. 14/1992, Legea nr. 535/2004, Legea nr. 312/2004 și Hotărâri ale CSAT.

În 2011, între Serviciul Român de Informații și Banca Națională a României a fost încheiat un protocol de cooperare privind crearea cadrului tehnic necesar schimbului de informații prin intermediul sistemului informatic integrat. Un an mai târziu, în 2012, a fost încheiat un protocol de cooperare între Serviciul Român de Informații și Banca Națională a României în domeniul sistemelor informatice și de comunicații. Acesta are la bază, potrivit BNR, Legea nr. 51/1991, Legea nr. 14/1992, Legea nr. 312/2004 și Hotărâri ale CSAT.

La sfârșitul săptămânii trecute și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a publicat un protocol de colaborare încheiat cu Serviciul Român de Informații în anul 2005. Protocolul de colaborare încheiat între cele două instituții „pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin în domeniul securității naționale” este semnat de procurorul general de la acea vreme, Ilie Botoș, și de fostul director SRI Alexandru Radu-Timofte, potrivit documentului declasificat publicat pe site-ul PÎCCJ. La finalul protocolului se precizează că acesta înlocuiește o înțelegere similară încheiată în anul 2000.