ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Viceguvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Bogdan Olteanu, a declarat vineri că, pentru împrumuturile noi acordate persoanelor fizice, costurile de creditare medii au coborât sub 10%, în timp ce pentru firme, acestea au ajuns sub 8%. Oficialul BNR a apreciat că aceste costuri vor continua să scadă, dacă se va menține stabilitatea economică a României.
Pe termen mediu spre scurt, costurile de finanţare în România, dacă asigurăm în continuare stabilitatea, vor scădea. Costurile de creditare medii pentru împrumuturile noi acordate persoanelor fizice au coborât sub 10% în ultima lună, persoanelor juridice sub 8%, fiind media pe sistemul bancar. Aşteptăm să scadă în continuare.

Avem idei, avem curaj, spirit întreprinzător şi banii altora, banii noştri nu se regăsesc acolo pentru că, de multe ori, în anii buni i-am luat acasă. (...) Întreprinzătorii noi sunt mai bine văzuţi de către bănci. Cred că pentru mediul antreprenorial românesc este o lecţie pentru următorul ciclu de creştere, când se vor acumula din nou bani şi când e bine să se gândească să pună o bună parte dintre ei şi în capitalul firmei ca să fie credibilă şi atunci şi costurile de finanţare vor fi cu siguranţă sensibil mai reduse.

Bogdan Olteanu a susținut și faptul că s-a modificat percepţia asupra stabilităţii României, dar "nu pe atât pe cât ne-am dori aşa încât creditele să fie atât de ieftine precum sunt în alte ţări".

De asemenea, viceguvernatorul BNR a afirmat că băncile ar trebui să învețe să-și asume și riscurile, nu numai câștigurile.
Eu nu cred că bancherii nu înţeleg economia reală, ştiu că bancherii sunt reticenţi în a se implica direct în economia reală. (…) Pe de altă parte, chiar dacă au această reticenţă, nu înseamnă că nu văd oportunităţi. Băncile trebuie să-şi dezvolte, inclusiv din punct de vedere a resurselor umane, de atragere a consultanţei externe, această capacitate de înţelege resursele de creare cu valoare adăugată a economiei reale. Totodată, este o relaţie de afaceri şi trebuie să-şi assume riscurile, aşa cum îşi asumă şi câştigurile.