ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În 2015, Banca Centrală Austriacă elaborase un plan pentru a-și muta cele 50 de tone din aurul său monetar din Banca Angliei, Londra, în Elveția. Șapte ani mai târziu, planul nu fusese dus la îndeplinire, scrie Tyler Durden pentru ZeroHedge.

Ce s-a întâmplat.

2007. Banca Centrală Austriacă are cu câteva kilograme mai puțin de 280 de tone de aur. În raportul publicat de curtea de conturi austriacă (februarie 2015), se scrie că Austria deține o cantitate mult prea mare de metal (82%) la Banca Angliei din Londra. Curtea de audit a concluzionat că toate contractele dintre Banca Centrală Austriacă și depozitarii săi externi, dar mai ales cei din Anglia, conțineau deficiențe, iar măsurile de audit lipseau.

La scurt timp după aceea, Banca Centrală Austriacă a anunțat un nou concept de depozitare. Contractele cu depozitarii externi urmau să fie revizuite și modificate, 90 de tone depozitate la Banca Angliei urmau să fie repatriate, iar 50 de tone urmau să fie transferate de aici în Elveția. În termen de cinci ani (până în 2020), noul concept de depozitare ar fi trebuit să fie finalizat.

2018. Banca Centrală Austriacă anunță că a repatriat 90 de tone de la Londra - înainte de termen. Până la 50 % din aurul Băncii Centrale Austriece a fost adus acasă, împărțit între seifurile proprii ale acesteia (90 de tone) și seifurile Monetăriei Austriece (50 de tone). Totuși, transferul aurului de la Londra în Elveția nu era încă finalizat.

Mutarea a fost amânată 

Din ianuarie 2020 și până în ianuarie 2022, pe site-ul Băncii Centrale Austriece a existat un grafic care sugera că tot metalul care trebuia să se afle în Elveția ajunsese, deși în textul cu litere mici scria: "Până cel târziu în 2020, Banca Centrală Astriacă va fi finalizat implementarea politicii sale de depozitare a aurului în Elveția".

Este foarte probabil ca până în prezent să nu fi sosit niciun gram din aurul care era planificat să fie transferat de la Londra în Elveția. Undeva după ianuarie 2022, graficul de mai sus a dispărut de pe site-ul Băncii Centrale Austriece. Acum, pe pagina sa de internet se poate citi:

Mutarea (de la Londra în Elveția) a fost amânată „până la rezolvarea obstacolelor organizatorice și logistice”.

De altfel, Banca Centrală Austriacă a confirmat în mai multe rânduri, chiar dacă nu oficial, amânarea relocării.

Deci BCA știa cu mult înainte de 2022 că transferul va fi amânat. În Raportul său anual din 2015, BCA prezenta planul inițial: 90 de tone urmau să fie repatriate de la Banca Angliei și 50 de tone urmau să fie transferate din Regatul Unit în Elveția până în 2020 (pentru a stoca 50% în Austria, 30% în Regatul Unit și 20% în Elveția). Același termen a fost dezvăluit în raportul anual al BCA din 2016.

Planul inițial a fost adaptat pentru prima dată în Raportul anual al BCA din 2017. Termenul limită a fost abandonat și înlocuit cu: "Noua politică de depozitare a aurului". Între timp, zero aur ajunsese în Elveția. În continuare, 3% era stocat în Elveția, la fel ca înainte de noul concept de stocare a aurului.

Pe baza datelor de publicare a rapoartelor, BCA trebuie să fi ajuns la concluzia că expedierea către Elveția va fi amânată între mai 2017 și mai 2018. Repatrierea aurului de la Londra s-a desfășurat conform programului.

Ce s-ar fi putut întâmpla între mai 2017 și mai 2018 pentru ca BCA să fie nevoită să aștepte mai mult de șase ani pentru a-și muta aurul de la Londra în Elveția?

(va urma)