ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Proiectul de lege privind înjumătăţirea ratelor la credit pentru românii care au venituri până la 1.600 de lei, poreclit "electorata" de către mass-media românești, este privit cu mult scepticism de bancherii din România, în timp ce consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu a dorit să calmeze spiritele, susținând că legea nu va obliga băncile la nimic, ci doar le va oferi posibilitatea de a ajuta o categorie de oameni aflată în dificultate.

Astfel, cel mai important om din cadrul Raiffeisen România încă din anul 2001, Steven van Groningen, a ridicat o problemă etică în acest caz:
Ca plătitor de taxe de taxe, prima întrebare pe care o am este: ok, asta înseamnă că o parte din bugetul statului din viitor este folosit anticipat ca să permitem pe termen scurt unor clienţi care au anumite credite la bănci să plătescă mai puţin?

La rândul său, Dan Pascariu, bancherul demis la începutul lunii din funcţia de preşedinte al consiliului de administraţie al Tarom, și-a exprimat scepticismul în ceea ce privește posibilitatea ca banii vizați de Guvern să intre în consum.
Nu şiu cât de echitabil este ca pentru o anumită categorie de creditori să suporte toţi contribuabilii. Atunci când vorbim de un venit de sub 1.600 de lei, nu ştiu în ce măsură banii ăștia vor intra în consum. Am înţeles că Guvernul vrea să o introducă începând cu 1 aprilie. Mi se pare puţin utopic.

Ambele declarații au fost făcute pentru Digi24.

De remarcat că și UDMR a criticat electorata, iar maghiarii au oferit și o soluție: modelul unguresc.

Pe de altă parte, Adrian Vasilescu și-a exprimat uimirea că acest proiect de lege a trezit atâtea pasiuni.
Nu e obligatoriu pentru nimeni, dacă vrea clientul trebuie să vrea şi banca, dacă vrea clientul trebuie să vrea banca. Nu obligă nimeni pe nimeni, e doar un avantaj, o soluţie pe care o poate accepta o bancă sau nu. Nu văd de ce atâta tevatură.

Disputa pe marginea electoratei a fost și subiectul unui schimb dur de replici între președintele Traian Băsescu și premierul Victor Ponta.