ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Economistul-şef al Băncii Naţionale a României, Valentin Lazea, a prezentat marți un studiu potrivit căruia băncile  româneşti, de stat şi cu capital privat autohton, au fost mai performante în perioada de criză, 2008 - 2013, decât băncile private cu capital străin care activează pe piaţa din România, informează Agerpres.
Cea mai mare creştere a creditelor neperformante s-a consemnat în băncile de stat, plus 23%, urmate de băncile private cu capital românesc, plus 19%, iar la băncile cu capital străin au avut cea mai mică creştere, de 11%. Dar, băncile cu creşterile cele mai mari de credite neperformante s-au protejat prin rate de solvabilitate peste medie. Aceste bănci de stat au avut o rentabilitate peste media sistemului.

Din perspectiva creditării unor domenii de interes strategic pentru economie, vedem că băncile de stat au fost cele mai active în sectoarele de tip 'tradables', respectiv industria şi agricultura. Băncile de stat chiar şi-au crescut ponderea creditelor acordate acestor sectoare după 2008, ceea ce nu se poate spune despre băncile cu capital privat străin.

Potrivit studiului, băncile de stat au avut un raport credite/depozite de 60-80%, deci mai puţine credite acordate decât depozite atrase, în timp ce băncile private s-au situat undeva pe la 120 -140%.

Pe de altă parte, Lazea a reamintit și perioada 1992 - 2003 când restructurarea sectorului bancar a costat statul român 7,5% din PIB, din cauza slabei administrări.
Să ne amintim că în perioada 1992 - 2003 statul s-a dovedit un prost administrator, am avut două restructurări majore de bănci, 8 bănci private din 13 au fost închise sau lichidate. Costul restructurării bancare a fost de 7,5% din PIB, doar costul de runda întâi, fără a socoti dobânzile plătite la titlurile de stat sau la împrumuturile acordate de BNR. Atunci aveam acţionariat foarte slab, management foarte slab şi o legislaţie care, cu intruziunile factorului politic în mediul bancar, a făcut ca multe credite să fie acordate politic şi mare parte din neperformanţa de atunci s-a datorat legislaţiei proaste.