ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Preşedintele Traian Băsescu a susţinut miercuri noi declaraţii de presă pe tema ofiţerului acoperit, la o zi după ce l-a numit pe Victor Ponta ca informator al Serviciului de Informaţii Externe.

Libris.ro – Librarie online – Zilnic noutati si promotii


Băsescu l-a acuzat în termeni duri pe Teodor Meleşcanu, fost director SIE, în prezent candidat la alegerile prezidenţiale.

"Vreau să clarific faptul că preşedintele României are acces la informaţii secret de stat, inclusiv secret de serviciu. Preşedintelui nu i se pot refuza informaţiile secret de stat. Dl Meleşcanu ori a uitat, ori a vrut să dezinformeze, când a spus că i-am solicitat lista cu ofiţerii acoperiţi. Prin această adresă, din 8.11.2013, mă adresam dlui director Meleşcanu cu următoarea solicitare: "Vă rog să mă informaţi dacă în Guvernul României există persoane care după 1990 au fost încadraţi ca ofiţeri acoperiţi ai SIE. În cazul în care există astfel de situaţii, vă rog să precizaţi perioada în care au fost ofiţeri ai SIE şi dacă au fost specializaţi în acea perioadă.

Era vorba de dl Ponta, am pus şi întrebarea dacă au fost specializaţi, pentru că din presă aflasem tot felul de năzbâtii - ce misiuni ar fi avut Ponta, niste fabulaţii. Dl Ponta a fost un profitor care şi-a făcut rost de participarea la câteva mese rotunde sau seminarii de 2-3 zile pe care le-a intitulat în CV cursuri, care au fost posibile şi cu sprijinul SIE. Nu am cerut niciodată o listă a ofiţerilor acoperiţi. Pe mine, ca preşedinte, mă interesează informaţia. Documentul arată ca dl Meleşcanu a dezinformat, continuând să se plaseze în zona de a face politică.

Aş vrea să privim în Legea 1/1998, care e legea SIE: "Sursele de informaţii nu pot fi dezvăluite sub nicio împrejurare". Nu se referă la personal, ci la sursele de informaţii. Pe mine m-a interesat întotdeauna informaţia. A doua dezinformare: Articolul despre care spunea că nu-i permite să-l informeze pe preşedinte. Nu, este vorba despre surse. Am luat notă şi de comunicatul SIE de ieri şi trebuie să vă spun că m-a surprins angrenarea în disputa politică a Serviciului - e o enigmă uriaşă, de ce au facut-o. În comunicatul lor sunt neadevăruri. Cel mai important este că nu era necesar aviz CSAT pentru a scoate hotărârea 223 din 2013. Îi rog acum să ia notă de prevederile legii 182/2002, care spune că "CSAT asigură coordonarea la nivel naţional a tuturor programelor de protecţie a informaţiilor clasificate".

Venind la dl Victor Ponta, aş vrea să intrăm tot în Legea 182 pe care diverşi politicieni şi şefi de servicii o ventilează pe televiziune. Aş vrea să întelegem foarte bine: Nu se pot secretiza informaţii prin care se ignoră Constituţia, scrie Legea 182. Sau informaţii de interes public. Oare este de interes public dacă prim-ministrul României a fost sau nu ofiţer al unui serviciu de informaţii? Este de interes public? Eu zic că da. Ori Legea 182 interzice clasificarea informaţiilor de interes public sau a acelora prin care se încalcă Constituţia", a spus Băsescu.