ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Basilica paleocreştină din Niculiţel va putea fi vizitată din anul 2016, atunci când vor fi finalizate lucrările de reabilitare. Ca urmare a complexităţii acestor lucrări, autorităţile judeţene au decis prelungirea acestora până pe 31 decembrie 2015. Basilica paleocreştină de la Niculiţel, monument unic de arhitectură în Europa, a fost descoperită în 1971. În luna august 2013, Consiliul Judeţean Tulcea a semnat contractul de finanţare pentru reabilitarea basilicii, proiectul finanţat prin Programul Operaţional Regional având o valoare totală de 2,6 milioane de euro.

Situat pe DN 22, în partea de Nord - Est a satului Niculiţel (la poalele Dealului Piatra Roşie) pe str. Muzeului, nr. 1, monumentul este constituit dintr-o “Basilica” paleocreştină, ridicată la sfârşitul sec. IV (după anul 370), în timpul împăraţilor Valens şi Valentinianus, şi refăcută în vremea lui Theodosius al II - lea, la începutul sec. V, deasupra unei cripte paleocrestine. Cripta (construită pe locul unui mormânt mai vechi, din sec. trei al erei noastre), acoperită cu o cupolă hemisferică, cu pandantivi, încadrată la exterior de timpane, adăpostea două morminte martirice, suprapuse. La nivelul inferior se găseau osemintele a doi martiri, cu nume necunoscute, iar la nivelul superior, într-un sicriu colectiv, osemintele a patru martiri, ale căror nume (Zotikos, Attalos, Kamasis şi Philippos), ca şi calitatea de Martiri întru Christos (“Martyres Hristou”) sunt consemnate, pe peretii criptei.