ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Ultimele studii arată că, cu cât o persoană devine mai în vârstă, cu atât are șanse mai mari să fie mai veselă. Explicațiile au mult de-a face cu motivul logic, că, pe măsură ce crești în vârstă, deci și în experiență, înveți să faci față tot mai bine cu emoțiile negative. Furia și anxietatea dă bătăi de cap, în general, tinerilor. Spre deosebire de majoritatea tinerilor, care obișnuiesc să ascundă ”sub covor” emoțiile negative sau caută să evite, pe cât posibil, experiențele negative, bătrânii au învățat să facă un ”târg” cu ele, un târg numit ACCEPTARE. Această abilitate se bazează, desigur, pe experiența lor de viață, iar în particular, pe cea câștigată în momentele în care s-au confruntat cu evenimente care i-au întristat și asupra cărora nu au avut control, cum ar fi o calamitate sau moartea unui om drag.

Este bine știut că persoanele în vârstă dorm mai puțin, cam cu o oră și jumătate mai puțin decât un tânăr. În plus, studii de specialitate au dovedit faptul că bătrânii nici nu mai pot adormi așa de repede și nu mai pot dormi așa de mult. Dacă reușesc să facă față cu seninătate acestei situații noi de viață, acesta poate deveni un motiv în plus pentru a avea timp să se bucure mai mult de viață.

În multe societăți, adulții în vârstă care țin legătura cu nepoții lor au, pe baza unor dovezi, un grad mai înalt de fericire. Bunicul și bunica au mai mult timp să se bucure de aspectele pozitive pe care le aduce cu sine ”statul cu nepoții”, fără a avea stresul de a avea grijă de copil atunci când acesta este bolnav, de exemplu. Mai fericit și mai avantajat din punct de vedere emoțional este și nepoțelul care este crescut de bunici decât de o bonă.
Mulți oameni în vârstă sunt considerabil mai fericiți pentru că pur și simplu au mai mult timp fizic să se bucure, să aprofundeze relațiile cu ceilalți. Cel puțin teoretic. Nevoia de contact fizic nu descrește odată cu vârsta. Potrivit cercetătorilor, mulți bătrâni au chiar o nevoie mare de intimitate, în ciuda presupunerilor neîntemeiate referitoare la bătrânețe.