ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Benzinarii dau din umeri când vine vorba despre scumpirea carburanţilor din ultima perioadă. Benzina a revenit la peste 5,5 lei pe litru, deşi preţul ţiţeiului se menţine aproape de minimul istoric. Vina este aruncată în curtea Guvernului şi a taxelor, deşi acestea nu au crescut în ultimele două luni.

[P] Razboiul sfarsitului lumii - Mario Vargas Llosa - comanda online

Ne-am bucurat prea puţin timp de ieftinirea carburanţilor până la sub 5 lei pe litru. Văzând că le scade profitul, benzinarii au majorat tarifele cu peste 50 de bani, deşi petrolul are aceeaşi cotaţie ca la începutul anului.

„Preţurile au revenit oarecum la valoarea iniţială, dar aici intervin mecanismele libere de pe piaţă între producţia locală, importuri si exporturi”, spune Cătălin Dumitru, director operaţional la o companie petrolieră.

În acest moment, nouă ţări europene au carburanţi mai ieftini decât România. Printre ele - Austria, Cehia şi Luxemburg, unde salariile sunt dintre cele mai ridicate la nivelul Uniunii Europene.

Suntem în prima parte a clasamentului pentru că puterea de cumpărare este mai scăzută”, consideră Răzvan Nicolescu, fost ministru al energiei, citat de digi24.ro.

Preţul mediu al litrului de benzină:

Februarie 2015 vs Martie 2015

Austria: 1,17 euro - 1,22 euro

România: 1,17 euro - 1,24 euro

Taxe pe carburanţi:

TVA

România: 24%

Austria: 20%

Acciză

curs BCE: 4,41 lei

curs stabilit: 4,73 lei.