ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy a fost pus sub acuzare, în noaptea de marţi spre miercuri, pentru corupţie activă, trafic de influenţă şi divulgarea secretului profesional, dupa ce a fost arestat preventiv şi audiat timp de nu mai putin de 15 ore, a anunţat Parchetul naţional financiar, preluat de AFP şi Mediafax.

Avocatul fostului preşedinte francez Sarkozy, Thierry Herzog, şi avocatul general al Curţii de Casaţie, Gilbert Azibert, de asemenea, au fost inculpat marţi seara în dosarul deschis, în special, pentru trafic de influenţă, după cum a anunţat şi ActiveNews.

Anchetatorii caută să stabilească dacă fostul preşedinte din perioada 2007-2012 Nicolas Sarkozy, în vârstă de 59 de ani, a acţionat în vederea obţinerii unor informaţii de la magistratul de rang înalt Gilbert Azibert despre o decizie a justiţiei care-l viza, în schimbul promisiunii unui post "de prestigiu" la Monaco.

ActiveNews aminteşte că decizia în cauză este legată de dosarul deschis de serviciile secrete franceze într-o presupusă finanţare ilegală primită în 2007 de la liderul libian Muammar al-Gaddafi, dictatorul libian care, înainte de sfârşitul său tragic, a făcut un apel disperat şi la preşedintele francez, Nicolas Sarkozy. Acesta nu numai că a ignorat semnalele lui Gaddafi dar, potrivit unor informaţii inedite, ar fi contribuit direct la "închiderea gurii pe vecie" a dictatorului libian.

În decembrie 2007, la câteva luni după ce Sarkozy a devenit preşedinte al Franţei, Gaddafi s-a desfăşurat în capitala Franţei timp de cinci zile, într-un stil extravagant, instalându-şi cortul în centrul Parisului şi fiind primit cu toate onorurile posibile la Palatul Elysee, unde şi-a ridicat triumfător pumnul în aer, după cum nota presa la data respectivă. Era prima lui vizită în capitala Franţei după 1973. Suita sa a descins din cinci avioane şi a inclus patru sute de persoane, între care 30 de femei garzi de corp, presupus virgine, şi o cămilă, conform DailyMail. În urma vizitei s-au semnat contracte de 15 miliarde de euro, anunţa la vremea respectivă Sarkozy. Contractele vizau industria petrolieră şi de armament  cât şi domeniul nuclear, scria NYT.

În septembrie 2012, un articol-bombă publicat de cotidianul britanic DailyMail scotea la lumină o ipoteză care ne apropie şi mai mult de subiectul arestării fostului preşedinte francez: Gaddafi ar fi fost ucis de un membru al serviciilor speciale franceze la ordinele directe ale lui Sarkozy. Conform informaţiilor revelate de fostul prim-ministru al colonelului Gaddafi, Mahmoud Jibril, un agent special francez s-a infiltrat în mulţimea care îl asaltase pe fostul dictator, la descoperirea sa, pe 20 octombrie 2011, pentru a-l împuşca mortal, "profesionist", chiar în tâmplă (foto).

Într-un interviu (video mai jos) realizat de Agenţia France Press, Jibril afirmă că "poporul libian" şi Gadaffi personal l-au finanţat pe Sarkozy cu 50 de milioane de euro în timpul campaniei sale din 2007.

Şi cotidianul italian Corriere della Serra publica la data respectivă informaţia că uciderea lui Gaddafi a fost îndeplinită de un agent străin, după cum vehiculau surse diplomatice de la Tripoli şi arată şi PressTV într-un reportaj video pe care îl prezentăm mai jos. "După ce a început revoluţia sprijinită de NATO şi susţinută puternic de guvernul lui Nicolas Sarkozy, Gaddafi a ameninţat deschis că va dezvălui detalii despre relaţia sa cu fostul preşedinte francez, inclusiv despre milioanele de dolari cu care i-a finanţat campania electorală din 2007", scria Corriere della Serra. Deznodământul este cel cunoscut.

Vom reveni cu detalii despre "Afacerea secolului" în Franţa, o premieră care va face valuri în istoria celei de a cincea republici.

Click pe foto pentru mărire.

[gallery type="slideshow" link="file" ids="46149,46154,46155,46153,46152,46157,46151,46156,46150"]