ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Biblioteca Naţională a României derulează un proiect prin care cei cu dizabilităţi vizuale ( nevăzători şi persoane cu vedere slabă) pot consulta fondul cultural al instituţiei

Astfel, în urma unei finanţări, BNR poate oferi acum cititoare de ecran – soft-uri ce redau vocal, în mai multe limbi, informaţia afişată pe monitorul computerului; Magnificatoare de ecran – soft-uri ce afişează, în format mărit sau folosind diferite contraste, informaţia de pe monitorul computer-ului; Televizor cu circuit inchis – dispozitiv independent ce permite afişarea oricărui tip de document tipărit pe un ecran, în format mărit sau folosind diferite culori şi contraste de culori; Dispozitive de scanare şi redare (vocal sau în format mărit) a documentelor tipărite; Imprimantă Braille precum şi o colecţie semnificativă de cărţi electronice şi cărţi audio.

Pentru a evita izolarea persoanelor cu dizabilităţi într-o sală de lectură anume creată, echipamentele şi staţiile de lucru adaptate pentru nevăzători au fost amenajate astfel încât să ofere acces din majoritatea spaţiilor alocate publicului general Zona cataloagelor, Sala de Ştiinţe filologice, Sala de Ştiinţe juridice, Sala de presă, Sala pentru copii şi tineret, Sala de referinţe.

Valoarea totală a proiectului este de 105.820 lei iar Fundaţia Orange finanţează proiectul cu 86.470 lei.