ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Sinodul Bisericii Anglicane a aprobat miercuri, la Londra, cu 378 de voturi 'pentru', opt 'împotrivă' şi 25 de abţineri, principiul hirotonirii femeilor ca episcopi, respins în noiembrie 2012. Pentru ca măsura să devină executorie, mai este nevoie de un nou sinod general ce se va desfăşura între iulie şi noiembrie 2014.

Măsura a fost susținută de mai multă vreme de însuși premierul Marii Britanii, David Cameron.
Sunt ferm în favoarea femeilor episcop şi sper că Biserica Anglicană va adopta acest demers cheie pentru consolidarea poziţiei sale de biserică modernă în pas cu societatea noastră.

În noiembrie 2012, propunerea a fost aprobată de episcopi şi de cler, însă respinsă de colegiul laicilor.

Această reformă survine la 10 luni după ce Biserica Anglicană a anunțat că preoții homosexuali pot fi aleși în funcția de episcop.

Luna trecută, Biserica Luterană a Suediei și-a ales drept arhiepiscop o femeie.

În Ortodoxie, femeile nu pot fi hirotonite din rațiuni harice, sacerdotale și funcționale, în baza poruncilor Sfântului Pavel: “Femeile voastre să tacă în Biserică, căci nu le este îngăduit să vorbească, ci să se supună. Iar dacă voiesc să învețe ceva, să întrebe acasă pe bărbații lor” (I Cor. 14, 34-35), “femeile să se supună bărbaților lor ca Domnului, pentru că bărbatul este cap femeii, precum și Hristos este cap Bisericii, Trupul Său, al cărui Mântuitor El este” (Efes. 5, 21-23; Colos. 3, 18) și “Nu îngăduiesc femeii nici să învețe pe altul, nici să stăpânească pe bărbat, ci să stea liniștită. Căci Adam a fost zidit mai întâi, apoi Eva. Dar ea se va mântui prin nașterea de fii, dacă va stărui, cu înțelepciune, în credință, în iubire și în sfințenie” (I Tim. 2, 10-15).

De asemenea, Biserica Ortodoxă susține că hirotonia femeii nu are temei biblic, întrucât nici Însăși Maica Domnului n-a făcut parte nici din rândul celor 70 de Apostoli, nu a fost nici diaconiță, ci a rămas la vocația ei de Mamă și Fecioara, dar și de ocrotitoare a vieții. Cu toate acestea, Ortodoxia nu-i interzice femeii să cunoască, ci doar să iasă în evidență.