ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Este singura pictură din lume care o înfăţişează pe Fecioara Maria însărcinată, dar puțini sunt cei care știu de existența ei. Fresca se află la Curtea de Argeș, în Biserica Sfântul Nicolae Domnesc. Autorul picturii, care datează din secolul al XIV-lea, este necunoscut, fiind a doua dintr-o înlănţuire de 13 scene.

Livrare GRATUITA, orice produs. Toate ofertele

Monument inclus în patrimoniul UNESCO, Biserica Domnească este ctitorie a lui Basarab I din 1352, iar pictura murală care o acoperă datează din vremea lui Vlaicu Vodă.

De la Fecioara Maria, purtând în pântec pe Fiul lui Dumnezeu sau povestea episodic reprezentată a Sfintei Filofteia, şi până la Bogatul care arde în flăcările Iadului şi Iisus cărându-şi crucea pe muntele Golgota, cele peste 100 de fresce impresionează prin modul inedit de reprezentare. „Una dintre icoanele absolut unice în lume este cea în care e ilustrată scena biblică a Fecioarei Maria, de dinainte de naşterea lui Iisus. Pictată în partea superioară a peretului drept al bisericii, în naos, icoana o ilustrează pe Fecioară susţinându-şi cu mâna sarcina vizibilă", a explicat Elena Teodorescu, muzeograful care se ocupă de acest edificiu.

Într-o imagine umanizată, Fecioara apare ca o femeie care îşi poartă sarcina cu greutate, un asemenea mod de abordare nemaifiind întâlnit altundeva. Meşterul anonim, care a zugrăvit această icoană, a găsit o modalitate absolut originală de a sensibiliza privitorul, prin ilustrarea clară a ideii de maternitate şi de feminitate, în acelaşi timp.

Fresca în care apare Fecioara Maria însărcinată se află pe peretele nordic al naosului.

La Curtea de Argeş se află şi mormântul lui Vlaicu Vodă, în care s-au găsit numeroase mărturii arheologice din secolul al XIV-lea, printre care "paftaua de la Argeş".