ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Biserica Ortodoxă Română a început, de luni, colecta pentru ajutorarea creștinilor din Siria şi alte zone din Orientul Mijlociu, mulţi dintre ei victime ale prigoanei şi violenţei. Colecta se va realiza în primele trei duminici după sărbătoarea Sfintelor Paşti, respectiv în zilele de 27 aprilie, 4 şi 11 mai 2014, potrivit agenției Basilica. De asemenea, Patriarhul Daniel i-a îndemnat pe ierarhi, preoţi, monahi, monahii, dar și pe toți românii să se roage pentru creştinii din Orientul Apropiat și Mijlociu.
În anul 2013, potrivit rapoartelor organizaţiilor internaţionale, în Siria, 1 213 creştini au murit pentru credinţa lor, peste 60 de biserici creştine au fost distruse şi aproape 500 000 de creştini au părăsit această ţară. Doi ierarhi, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit PAUL de Aleppo şi Alexandretta din Patriarhia Antiohiei şi a Întregului Orient, precum şi Înaltpreasfinţitul Părinte Gregorios Yohanna Ibrahim de Aleppo din Patriarhia Siriană a Antiohiei şi a Întregului Orient, au fost răpiţi în data de 22 aprilie 2013, în timp ce acordau asistenţă spirituală comunităţii creştine de limbă arabă din zona de graniţă a Siriei cu Turcia şi nu au fost eliberaţi nici până acum. Patriarhia Română îşi exprimă speranţa că în această parte a Orientului Mijlociu vor fi restabilite cât mai curând pacea şi buna-înţelegere între oameni de credinţe şi culturi diferite.

Patriarhul Daniel a reamintit că Biserica Ortodoxă Siriană este una dintre cele mai vechi biserici creștine, iar, în 2009, Patriarhia Română a numit pentru comunitatea ortodocșilor români din Damasc un preot misionar.
Locul în care prima dată ucenicii lui Iisus au fost numiți creștini a fost Antiohia Siriei și aceasta ne face să fim și mai solidari, împreună suferind cu acești creștini prigoniți. În Siria s-au trăit o mulțime de sfinți care sunt pomeniți în cărțile noastre de cult și în Filocalie. Deci, rădăcinile creștine cele mai vechi se află în părțile Palestinei și ale Siriei. În Siria mai sunt câteva sate în care se vorbește limba aramaică, limba pe care a vorbit-o Mântuitorul Iisus Hristos.

Deci, avem o afecțiune deosebită față de acești creștini care de-a lungul veacurilor, în pofida năvălirilor popoarelor migratoare, și-au păstrat credința. Acum sunt nevoiți să părăsească țara și casele lor pentru că există o neînțelegere din punct de vedere politic. Să ne rugăm lui Dumnezeu să aducă pace și înțelegere între oameni și să mângâie pe cei care sunt întristați și îndoliați.

Să ne ajute Bunul Dumnezeu să putem și noi da o mână de ajutor mai ales că avem o parohie ortodoxă românească la Damasc. Intenționăm să înființăm una și în Liban, la Beirut. Preotul nostru de acolo ne ține la curent cu situația creștinilor din Siria după ce vizitează din când în când comunitatea. Noi sperăm să înceteze în curând acest război care aduce multă suferință și multă durere. Să ne ajute Bunul Dumnezeu să ne bucurăm de ziua în care creștinii nu vor mai fi persecutați în această țară și nici în alte părți ale lumii.